Представники БУВР Тиси взяли участь у зустрічі з Президентом МКЗД

Минулого тижня, в рамках головування України у Міжнародній комісії із захисту річки Дунай (МКЗД), спеціалісти Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, начальник відділу експлуатації АІВС “Тиса” В.Дуркот і начальник відділу ГІС та інформаційного забезпечення С.Ребрик, взяли участь у робочій зустрічі Президента МКЗД, посла з особливих доручень МЗС України пана Миколи Меленевського та українських експертів-представників в МКЗД, яка проходила у приміщенні Представництва МЗС в Одесі.

Метою зустрічі стало обговорення основних результатів участі України у діяльності МКЗД, опрацювання проблемних питань забезпечення ефективної роботи українських експертів в робочих групах МКЗД і вироблення заходів щодо подальшої активізації співробітництва України з МКЗД.

В ході зустрічі Президент МКЗД проінформував учасників про основні результати Головування України у МКЗД, основні міжнародні заходи, які було проведено в рамках Президентства України у Комісії, в тому числі проведення Міжнародної зустрічі міністрів довкілля п’яти країн басейну ріки Тиса в квітні цього року в м.Ужгород, та схвалення, в її ході, Плану інтегрованого управління басейном ріки.

Кожен з експертів стисло інформував про діяльність робочої групи, у якій він бере участь, із зазначенням переліку робіт, які було виконано протягом 2010-2011 рр. Зокрема, спеціалістами БУВР Тиси підготовлено інформацію щодо української частини басейну р.Тиса та взято участь у засіданнях Робочих груп МКЗД із захисту від паводків, групи по р.Тиса і групи з інформаційного менеджменту та геоінформаційних систем. За цей період Робочі групи розробили такі важливі документи як Плани протипаводкових дій для 17 суб-басейнів, Басейновий звіт протипаводкових дій, Звіт досягнень в управлінні паводковими ризиками в басейні р.Дунай. Головними завданнями визначено впровадження Плану управління басейном р.Дунай, Плану управління басейном р.Тиса і Європейської Паводкової Директиви (ЄПД). Стосовно впровадження ЄПД, наразі країни завершують розробку звіту щодо Попередньої оцінки паводкових ризиків та підготовку документу Координаційні аспекти впровадження ЄПД в басейні р.Дунай. Також, у 2010 році більшість країн басейну Дунаю зазнали значних втрат у результаті проходження сильних паводків, для узагальнення інформації та досвіду країни підготували спільний звіт “Паводки 2010 року”. Щодо Плану управління басейном р.Тиса, український переклад буде завершено в листопаді ц.р., а національний План управління басейном р.Тиса заплановано розробити до середини 2012 р. Група з інформаційного менеджменту та геоінформаційних систем здійснює завантаження інформації у базу МКЗД DANUBIS та технічну підтримку експертів інших Робочих груп, розробку шаблонів та карт для документів МКЗД.

Учасникам зустрічі було презентовано діяльність двох важливих проектів, пов’язаних з участю національних експертів в роботі МКЗД: “Активізація участі України у діяльності Міжнародної комісії із захисту річки Дунай” (Центр регіональних досліджень, м. Одеса) та “Підтримка участі України у імплементації Конвенції із захисту річки Дунай та Рамсарської конвенції” (Український центр екологічних та водних проектів, м.Київ).

Були запропоновані заходи, які необхідно вжити з метою активізації представленості України у діяльності відповідних робочих груп МКЗД.

Також в результаті зустрічі перезатверджено список експертів України у робочих групах МКЗД і Олексій Ярошевич призначений координатором участі України у діяльності робочих груп МКЗД.

Довідка. Міжнародна комісія із захисту ріки Дунай є флагманом Європейського Співтовариства у збереженні та сталому розвитку Дунайського регіону, яка формує напрямки співробітництва Дунайських країн у питаннях управління водними ресурсами басейну та спрямовує їх зусилля на досягнення спільних цілей розвитку.

Комісія була створена у 1998 році з метою виконання положень Конвенції щодо співробітництва по охороні та сталому використанню ріки Дунай, підписаної 29 червня 1994 року у Софії 14 країнами Дунайського регіону. Для України Конвенція набула чинності у 2002 році, коли був прийнятий Закон України про її ратифікацію.

З того часу Україна активно залучається до спільної діяльності Дунайських країн у рамках Комісії, що не лише сприяє просуванню інтересів нашої держави у контексті розвитку Українського Придунав’я, посиленню ролі України у Дунайському регіоні, але й відповідає євроінтеграційним прагненням України.

(http://www.mfa.gov.ua/mfa/ua/publication/content/52113.htm)

479 переглядів