Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 18 год. 04 лютого 2018 року

1. Гідрологічна ситуація та прогноз.

Протягом дня 4 лютого по області опади припинились, встановилась хмарна з проясненнями погода, місцями невеликі опади. На більшості річок продовжувалось зниження рівнів води. Тільки у низинній частині річок Тиса, Латориця та Боржава продовжувалось формування максимального рівня паводкової хвилі з досягненням І та ІІ ступеню захисту – на р. р.Тиса без виходу води на заплаву, на р.Латориця вихід води на заплаву в межах міждамбового простору, на р.Боржава вихід води на заплаву, затоплення заплавних сільгоспугідь та  заплавних частин автодоріг.

 

2. Інформація про підтоплення

Внаслідок підняття рівня води у річках відбулося підтоплення 1280 гектарів сільськогосподарських угідь.

Іршавський район: на площі близько 1110 га у межіріччі цих річок Іршавка та Боржава:

–          паводковими водами  в заплаві р.Іршавка  в с. Заріччя  Іршавського району  підтоплено  150га та в с.Сільце 60 га сільгоспугідь.

–          в с.  Камянське Іршавського району  підтоплено  польдер – 450га  сільгоспугідь.

–          паводковими водами р.Боржава було підтоплено 450га сільгоспугідь в с.Вільхівка.

Виноградівський район: с. Дюла на площі близько 20 га;
Хустський район на площі близько 150 га.

Окрім того, внаслідок підйому рівня води у річці Боржава затопило 50-метрову заплавну ділянку дороги місцевого значення поблизу с.Ком’яти Виноградівського району. Рух автотранспорту на цій дільниці дороги забезпечений, а висота води не перевищує 7 см.

Розпочався перелив паводковими водами ріки Латориця заплавної частини місцевої автодороги Тисянка-М. Геївці Ужгородського району загальною довжиною 15-20м шаром води біля 10 см. Проїзд на даній ділянці дороги відкритий.

 

3. Дії водогосподарських організації

Працівники водогосподарських організації продовжують працювати в посиленому режимі пропуску паводків. Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р.Тису.

Працюють 7 насосних станції Латорицької та Берегівської осушних систем. За добу перекачано 596 тис.м3, з початку року понад 14,01 млн. м3 паводкового стоку. Всі 30 стаціонарних осушних насосних станцій готові до роботи.

За інформацією начальника Тячівського МУВГ, виконаний в рамках першочергових невідкладних робіт прокоп в руслі р. Теребля в с. Вонігово Тячвського району працює по відведенню паводкових вод від пошкодженої ділянки дамби – загрози підтоплення села не виникає.

За інформацією Виноградівського МУВГ, виконані в рамках першочергових невідкладних робіт заходи по нарощенню та укріпленню пошкодженої грудневим 2017 року паводком дамби р.Ріка в с.Липча Хустського району захистили задамбову територію та село від підтоплення.

По мірі надходження інформації, ситуація на території області буде уточнюватися.

394 переглядів