Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 год. 03 лютого 2018 року

Минулої доби 2 лютого по області пройшли опади, найбільш інтенсивні вночі на західній та центральній частині, 4 – 30мм (дощі, в горах подекуди мокрий сніг). На річках західної та центральної частини відмічались підвищення рівнів води на 0.5 – 1.9м, на решті річок 0.2 – 0.9м. Відмічався вихід води на заплаву на р.Латориця в районі м.Мукачево. Під ранок інтенсивність опадів зменшилася, в верхів’ях річок Уж, Латориця, Боржава, Ріка та Теребля сформувалися та пройшли макимальні рівні невисокої паводкової хвилі.

Паводок на р.Уж поблизу пішохідного мосту в Ужгороді

На ранок 03 лютого на річках області підйоми рівнів води продовжувались. На фоні підвищеної водності у верхів’ях та середніх течіях річок Уж (В.Березний), Тур’я (Сімер), Тур’я (Тур’я Поляна), Ріка (Міжгір’я) та Боржава (Довге) з відбувся підйом рівнів з досягненням та перевищенням І ступеню захисту – рівня корінних берегів.

Водогосподарські організації працюють в посиленому режимі пропуску паводків. Роботи зосереджені на безаварійному  пропуску паводку на державних гідротехнічних спорудах. Приведено у підвищену готовність техніку та аварійні бригади, інструмент та спорядження. Ведеться спостереження на аварійно небезпечних ділянках.

Попереджено аварійні бригади с.Липча, с. Іза Хустсьського району та аварійні бригади с. Боржавське, с. В.Комяти Виноградівського району.

В с.Липча відправлено 1000 мішків. На місці задіяна аварійна бригада ВМУВГ 7чол і одна автомашина та місцева аварійна бригада в кількості 5 чол. Приймається рішення щодо подальших робіт по укладанню мішків з сипучими матеріалами у проран дамби.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р.Тису. Працюють 3 насосних станції Латорицької та Берегівської осушних систем. За добу перекачано 130 800 м3, з початку року понад 13,4 млн. м3 паводкового стоку. Всі 30 стаціонарних осушних насосних станцій готові до роботи.

За прогнозом вдень 3 лютого проходитиме друга хвиля фронту – очікуються сильні, місцями дуже сильні опади у вигляді дощу, в горах подекуди мокрого снігу та снігу. В горах місцями: ожеледь, складні відкладення, в другій половині дня та ввечері налипання мокрого снігу, хуртовини, снігові замети.

Температура повітря 4-9°С тепла, в горах місцями до 3°С морозу.

Протягом доби на річках області буде утримуватися підвищена водність, в другій половині дня очікується відновлення підвищення рівні води на 0.3-1.0 м (над поточними). На р.Тиса, ділянці Рахів-Хуст, та в нижній течії Боржави продовжиться підвищення рівнів води на 1.0-2.0 м (над рівнями на 8 год 03.02.18). В нижній течії Боржави очікується вихід води на заплаву.

386 переглядів