Аналіз можливого розвитку паводку 3-4 лютого 2018 року

Згідно гідрометеорологічних прогнозів, даних прогностичного комплексу Аладін та моделюючого комплексу DIWA протягом 3 лютого по області прогнозуються сильні, місцями дуже сильні опади, у вигляді дощу, на високогір’ї мокрого снігу та снігу, ввечері 3-го та вночі 4-го лютого з переходом по області в мокрий сніг та сніг.

В зв’язку з вищенаведеним, 3-4 лютого 2018 на річках області очікується підвищення рівнів води:

– на більшості річок на 0,5-1,5 м;

– в середніх та нижніх течіях річок Уж, Латориця, Стара та Боржава на 1,0-2,0 м, досягнення та перевищення І та ІІ ступеню захисту, можливий початковий вихід води на заплави;

– в нижній течії р. Боржава – до 2.5 м, досягнення та перевищення ІІ ступеню захисту, вихід води на заплаву.

В місцях проходження сильних дощів буде формуватись значний місцевий стік. В зв’язку зі значним перезволоженням ґрунту в окремих місцях можливі зсуви ґрунту.

Аналізуючи дані гідрометеорологічних прогнозів, гідрологічну та водогосподарську ситуацію, враховуючи стан підвищеної водності на водотоках області, наявність пошкоджених паводком 15-17 грудня 2017 року водозахисних дамб, де першочергові невідкладні роботи ще не завершені, БУВР Тиси повідомляє про наступні можливі варіанти розвитку паводкової ситуації.

Найбільш напруженою паводкова ситуація може скластися у низинній частині річок Уж, Стара, Латориця та Боржава, а також ділянках річок Ріка та Теребля.

При прогнозованому підйомі рівнів може виникнути загроза переливу пошкоджених паводком 15-17 грудня 2017 року водозахисних дамб, де першочергові невідкладні роботи ще не завершені: на р. Ріка – с. Липча Хустського району, на р. Боржава – с. Вільхівка Іршавського району, на р. Теребля – с. Вонігово Тячівського району.

Разом з тим, внаслідок формування значного місцевого стоку в середній та низинній частинах області через захаращеність придорожніх кюветів в населених пунктах можливі локальні підтоплення окремих дворогосподарств.

Також внаслідок значного місцевого стоку буде відбуватись заповнення меліоративних каналів Батарської, Латорицької, Берегівської систем та системи Чорний Мочар.

Водогосподарська ситуація буде уточнюватись відповідно до фактичного розвитку метеорологічних та гідрологічних умов.

 

У зв’язку з наведеним вище, БУВР Тиси видав 31.01.2018 відповідну вказівку:

–          Всім міжрайонним управлінням водного господарства привести у підвищену готовність аварійні бригади, аварійний запас матеріалів та техніку;

–          Попередити сільські ради про необхідність приведення у підвищену готовність аварійних бригад сільських населених пунктів та аварійного запасу матеріалів, особливо в с. Липча Хустського району, в с. Вільхівка Іршавського району, в с. Вонігово Тячівського району;

–          Підготувати пересувні насосні станції, завантажити їх на транспортні засоби та у випадку необхідності забезпечити перекачку місцевого стоку у визначених місцях;

–          При досягненні відповідних відміток у меліоративних каналах забезпечити перекачування паводкових вод стаціонарними насосними станціями;

–          Попередити підрядні будівельні організації про формування та проходження чергової хвилі паводку;

–          Забезпечити постійний контроль та інформування аналітично-диспетчерського центру БУВР Тиси про поточну ситуацію та заходи що вживаються;

–          Тячівському МУВГ вжити заходів щодо недопущення розмивів захисних дамб на відновлених після паводків 2015 та грудневого 2017 років та бути готовим для проведення аварійних робіт на цих об’єктах. Також встановити контроль за ділянками, які ще не були відновлені (на р. Теребля в с. Вонігово Тячівського району).

–          Мукачівському МУВГ провести  підготовку та забезпечити  акумулювання  паводкових вод водосховищами системи Чорний Мочар, а також контроль за розвитком ситуації на річках Стара (с. Зняцево), Полуй, Визниця, Пінія, Обава тощо.

–          Берегівському МУВГ забезпечити контроль за розвитком ситуації на р. Іршавка та р. Боржава (а особливо у с. Вільхівка Іршавського району).

–          Ужгородському МУВГ посилити контроль за пропуском паводкових вод на річках Тур’я, Уж, Стара і Андріївським водосховищем, а також за каналами на ділянці Нижнє Солотвино, Руські Комарівці, Холмці.

–          Виноградівському МУВГ встановити контроль за пропуском паводку на р. Ріка, р. Боржава в районі сіл Боржавське, В.Комяти, Завадка, Шаланки та Батарській меліоративній системі.

Про розвиток паводкової та водогосподарської ситуації при погіршенні гідрометеорологічних умов та формуванні чергової хвилі паводку та прийнятих заходах БУВР Тиси інформуватиме в оперативних та щоденних інформаціях згідно порядку інформування.

434 переглядів