У Вільхівці досі не можуть оговтатись від повені

Минуло трохи більше місяця, а люди досі не оговталися від наслідків негоди. Підтоплені будинки не просохли, а мешканці живуть у вологих кімнатах та цвілі.Крім того, грудневий паводок пошкодив дорогу на території сільської ради на суму мільйон 350 тисяч гривень. Загалом постраждало від великої води 217 дворогосподарств.

Місцеві кажуть, такі повені регулярні – раз на 5-7 років підтоплює село, а поля набагато частіше опиняються під водою.Варто додати, на сайті Закарпатської ОДА 29 січня зявилася інформація, що у 2018р.

Закарпаття отримає 10 мільйонів гривень на будівництво та реконструкцію дамб, а також розчистку русла р.Боржава поблизу с.Вільхівка. Проте Вільхівський сільський голова каже, станом на понеділок, 29 січня, офіційного підтвердження, коли надійдуть кошти на ліквідацію наслідків негоди та чи отримають обіцяну компенсацію постраждалі від паводку, не отримав .

Джерело інформації: Новини Закарпаття

Коментар БУВР Тиси

Питання захисту населеного пункту Вільхівка, яке розташоване в паводконебезпечній ділянці долини р.Боржава актуальне, як і для багатьох інших населених пунктів регіону. Це питання не можна розглядати саме для цього населеного пункту, а повинно бути взаємопов’язане з інфраструктурою вище та нижче розташованих населених пунктів незалежно від адміністративного поділу.

Суто з технічної точки зору, захист с.Вільхівка великих проблем не викликає, але і захисні споруди у повітрі не будуються і під них потрібно відповідні земельні ділянки.

Дане питання, це питання не сьогоднішнє і воно вже опрацьовувалось. Однак 15 жовтня 2010 р. мешканці села відмовились надати земельні ділянки для будівництва. Відповідне позитивне рішення також не було прийнято і у січні 2011року.

Тобто намагання водогосподарників вирішити цю проблему від жителів села почуто не було (це не слова копії документів є в наявності).

У червні 2012 року сільській раді, а  відповідно і громаді, черговий раз був представлений на розгляд проект відведення земель під будівництво захисних споруд. Рішення по цьому питанню сільською радою не було вирішено у визначений законом термін.

Незважаючи на відмову відвести земельні ділянки під будівництво дамби, було розроблено робочий проект по якому проведено експертизу та визначено підрядну організацію. Усі ці процедури було виконано відповідно до вимог діючого законодавства України.

Виконання робіт не було розпочатим виключно через зупинення державного фінансування цих заходів .

Тобто, якщо підсумувати на сьогодні:

–                      документація є розробленою але потребує коригування з урахуванням змін, які відбулись з 2010 року.

–                     Позиція громади та сільської ради невизначена до цього часу, зокрема щодо земельних питань.  Намагання громади сказати про те, що вони не знають яким чином даний населений пункт буде захищений не відповідають дійсності, або вони не хотіли у свій час слухати що їм пропонували.

В черговий раз на початку лютого поточного року приїдуть спеціалісти проектної організації для того, щоб уточнити споруди по захисту с Вільхівка у зв’язку зі зміненою ситуацією. Пропозиції будуть представлені громаді, однак якщо громада віднесеться до цього питання так само, як і у попередніх роках то питання залишиться невирішеним.

Так, даний об’єкт включено до фінансування на поточний рік. Реальні обсяги фінансування будуть визначені з урахуванням наявних у державному бюджеті коштів. Відповідні пропозиції до центральних органів виконавчої влади подані. У будь-якому випадку роботи у поточному році будуть виконуватись.

Ще одне питання до голови і громади. Як під час цього паводку функціонував рятувальний загін, створений згідно з рішенням 3-ої сесії 6-го скликання Вільхівської сільської ради від 12 січня 2011 року (пункт 3)?

Тому пропонуємо, замість звинувачень чи то влади, чи то водогосподарників, чи то сусідніх населених пунктів займіться своєю справою!!! І керуйте громадаю згідно з наданими вам повноваженнями.!

 

 

481 переглядів