В с. Петрівка Ужгородського району в рамках проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця” відбулися громадські слухання по розчистці каналу Чаронда-Латориця

Наприкінці липня у приміщенні початкової школи села Петрівка, що на Ужгородщині, представники Закарпатського обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству спільно з Ужгородським міжрайонним управлінням водного господарства провели громадські слухання. Мета останніх – представлення та обговорення з широким загалом, місцевими органами влади заходів, передбачених робочими проектами розчистки каналу Чаронда-Латориця Берегівської польдерної системи та реконструкція його приканальних дамб. Дані роботи здійснюються у рамках проекту програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства (ЄІСП) Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна на 2007-2013 роки “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця”.

На громадських слуханнях керівник проекту, головний інженер облводгоспу Олег Кисіль акцентував увагу присутніх на тому, що Проект, який обговорюється, є продовженням попередніх програм ЄС, діяльність яких була, зокрема, спрямована на покращення управління паводками в басейні каналу Чаронда-Латориця. Обсяг робіт, які планується виконати, – величезний, тут і розчистка власне каналів, і реконструкція приканальних дамб та гідротехнічних споруд та ін.

Зокрема, саме цим проектом передбачено розчистку магістрального каналу Чаронда-Латориця довжиною близько 6 км і обсягом розчистки більше 160 тис. м3, а також розпочати роботи з реконструкції приканальних дамб. До виконання робіт з розчистки каналу планується, також, залучити і багатофункціональну машину-амфібію, яка буде закуплена за рахунок коштів Проекту.

Також заплановано виконати комплекс заходів з метою екологічного оздоровлення системи, а саме у староріччя каналу планується запустити риб-меліораторів для зменшення рослинності каналів.

На слуханнях, також, виступили представники центру “Облдержродючість” Алла Фандалюк та директор РМЕО “Екосфера” Оксана Станкевич, які у своїх виступах розповіли про результати гідрологічних розрахунків, навели проектні рішення з врахуванням сільськогосподарських, еколого-біологічних та туристично-рекреаційних досліджень. Зокрема, експерт Алла Фандалюк розповіла про результати дослідження намулу з каналу та способи його використання. А Оксана Станкевич зупинилася на природоохоронних, просвітницьких аспектах та на туристичному потенціалі в рамках реалізації цього проекту.

Після виступів експертів, активісти села Володимир Сенькін, Василь Рущак, Олександр Тихий та Віктор Субота активно долучилися до діалогу. Проблемні питання, які напряму стосувалися відводу вод від села озвучив і начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій РДА Роман Малко, про особливості ведення сільського господарства на меліоративних землях повідав начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Іван Паук.

777 переглядів