Про недопущення руйнівного льодоходу говорили на виїзній нараді в смт. Кольчино

Сьогодні, 04 січня, під головуванням в.о. голови Мукачівської РДА Андрія Данканича відбулася виїзна нарада в смт. Кольчино. Темою зібрання стало недопущення руйнівного льодоходу та паводку. З цих стихійних явищ у селищі розпочався минулий рік. Тоді льодохід приборкували  спільними силами: водне господарство, військові 128-ї бригади, рятувальники. Координував роботи безпосередньо голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай спільно з селищним головою Миколою Дубом.  Але в минулому році льодохід все ж завдав шкоди дворогосподарствам, а вода підтопила будинки та угіддя.

Відтак, темою сьогоднішньої наради стало функціонування та обслуговування водозабору «Кольчино», балансоутримувачем якого є ММКП «Мукачівводоканал». На думку селищного голови та мешканців селища, саме бетонна дамба, що є частиною водозабору, сприяла  накопиченню льодових брил, які стали затором.

На нараді були присутні:  селищний голова Кольчино Микола Дуб, директор ММКП «Мукачівводоканал» Ігор Федорняк, начальник Мукачівського міськрайонного управління водного господарства Михайло Микуланинець, головний інженер ММУВГ Любомир Кунець, начальник відділу комплексного проектування БУВР Тиса Ольга Сорока, головний спеціаліст відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури райдержадміністрації Іван Лендєл та землеупорядник селища Кольчино Павло Порохнавець, члени виконкому селищної ради.

Після тривалого та дискусійного обговорення ситуації, вирішили виїхати безпосередньо на територію водозабору «Кольчино».

Підсумки наради підвів в.о. голови  Мукачівської РДА Андрій Данканич, який запропонував замовити експертну оцінку розташування, функціонування та впливу на течію річки Визниця дамби, що є частиною водозабору. Після висновків фахівців стане зрозуміло, чи потребує проект водозабору коригування. Разом з тим, йшлося про більш відповідальне ставлення до експлуатації водозабору з боку ММКП «Мукачівводоканал», адже об’єкт дуже важливий, як для району, так і для міста. Для мешканців Кольчина, – це небезпека підтоплень, а для мешканців одного з найбільших мікрорайонів міста – Росвигова – це якісне та безперебійне водопостачання. Йшлося й про посилений моніторинг за рівнем води під час паводкових періодів.

«Загроза підтоплень або руйнівних наслідків льодоходу – складається з кількох чинників, – коментує Андрій Андрійович, – це й стан річок та водних об’єктів, їх пропускна спроможність, природні чинники. Водозабір – один з факторів ризику, який потрібно мінімізувати, тобто здійснити комплекс дій, щоб споруда працювала та не становила небезпеку для мешканців району».

Джерело інформації: Мукачівська районна державна адміністрація

509 переглядів