І Н Ф О Р М А Ц І Я
про гідрогеолого-меліоративну ситуацію на меліорованих землях Закарпатської області станом на 16.06.2011 року

І Н Ф О Р М А Ц І Я
про гідрогеолого-меліоративну ситуацію на меліорованих землях Закарпатської області станом на 16.06.2011 року

Закарпатська гідрогеолого-меліоративна партія щодекадно проводить моніторинг стану меліорованих земель області на визначених еталонних системах, результати обстежень доводяться до відома зацікавлених землекористувачів.

Меліоративний стан осушених земель оцінюється, як сприятливий коли забезпеченість опадами становить 75% при заляганні рівня грунтових вод в межах 0,5-0,75 м. Вологість грунтів визначає розвиток і формування урожаю сільгоспкультур у вегетаційний період.

Високі денні температури повітря призвели до різкого зниження рівнів води в річках та каналах, які в значній мірі живлять грунтові води.

Ще у березні рівні грунтових вод (РГВ) на меліоративних системах опустились до досить низьких відміток і залягали на глибині 1,25 – 1,5 м, що значно нижче норми осушення для сільськогосподарських культур, про що було повідомлено обласну та районні державні адміністрації.

В травні і на початку червня місяців переважала посушливо-тепла погода, внаслідок чого РГВ опустились ще до більш низьких відміток і залягають на глибині 1,25 – 3,0 м. Середня глибина залягання рівнів ґрунтових вод на еталонних системах “Чорний Мочар” становить 1,55 м, на В.Батарській – 1,62 м, на системі Бакта – 2,65 м і на Іршавській системі становить 1,62 метра.

На даний час вологозапаси в кореневмісному шарі грунтів на окремих площах є близькими до норми, а на більшості – недостатніми і становлять близько 55%.

Таким чином, в цілому по еталонних системах за рівнями ґрунтових вод та вологозапасами в кореневмісному шарі грунту меліоративний стан спостерігається як незадовільний.

Погодні умови, які спостерігаються на даний час, вимагають регулярного поповнення вологозапасів в грунті, з метою збереження посівів та отримання врожаїв.

З метою збереження посівів рекомендуємо проводити накопичення води у внутрішньогосподарських каналах, регулювати водно-повітряний режим земель шляхом шлюзування, здійснювати поливи сільськогосподарських культур.

Проте стан внутрішньогосподарської мережі є вкрай незадовільним – канали захаращені, заросли чагарниковою рослинністю, замулені, регулюючі споруди на них (шлюзи-регулятори, трубопереїзди) стали непридатними для регулювання водно-повітряного режиму шляхом затримки і акумулювання води в меліоративних каналах.

Міжрайонними управліннями водного господарства вживаються всі можливі заходи щодо покращення гідрогеолого-меліоративної ситуації на меліорованих землях в посушливий період. Для накопичення води в міжгосподарських каналах завчасно закриті шлюзи-регулятори на магістральних каналах Чаронда-Латориця, Чаронда-Тиса, Старий Батар, Новий Батар, МК “Мерце”.

В травні встановлено греблю на річці Боржава що дало можливість подати воду у канал Верке з р .Боржава для обводнення м.Берегово та прилеглих сільсьськогосподарських угідь.

Призупинена робота насосних станцій по перекачці води з польдерних систем, заакумульовано воду на водосховищах. У зв’язку із критично низькими рівнями води в магістральних каналах системи “Чорний Мочар”, з водосховища “Горбок” у травні місяці скинуто 40 тисяч куб. метрів води.

По замовленню землекористувачів міжрайонні управління водного господарства мають можливість подати воду для обводнення сільськогосподарських угідь шляхом:

1.В Берегівському районі, для зволоження частини земель Чорного Мочара та подачі води у канал “Мерце”, можна використати воду з водосховищ ( “Форнош”, “Мочила”, “Бабічка”, “Горбок” ) та каскаду водойм, що знаходяться біля села В.Береги.

2. У Мукачівському районі насосною станцією №6 можна подати воду на зрошення земель Ракошинської та В.Лучківської сільських рад.

3. При необхідності частково можна використати воду з Сальвінського та Гудянського водосховищ у Виноградівському , Бобовищанського – у Мукачівському районі та Боронявських водойм у Хустському районі.

4. При замовленні можна також задіяти насосну станцію двобічної дії №21 в с. Саловка Ужгородського району для подачі води з річки Тиси.

Тому, просимо головне управління агропромислового розвитку ОДА прийняти участь у роз’ясненні важливості поливу в даний час, допомогти землекористувачам домовитись про контрактні площі поливу і заключити угоди із міжрайонними управліннями водного господарства для подачі води на полив сільсьськогосподарських культур, в противному випадку може відбутися так, як це було у минулому році.

У складі Закарпатського облводгоспу функціонує Закарпатська гідрогеолого-меліоративна партія, яка здатна на договірних засадах із землекористувачами виконувати роботи по визначенню вологозапасів в грунтах, рівнів грунтових вод, а також виконувати аналізи грунтів з видачею відповідних рекомендацій по покращенню стану сільськогосподарських угідь.

Залягання рівнів грунтових вод на еталонних системах.

478 переглядів