Проведена ХVI нарада Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах

На виконання Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах у період з 6 по 9 червня 2011 року на території Угорщини в м. Дебрецен відбулась чергова XVІ нарада Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах.

Враховуючи те, що остання XV нарада Уповноважених Урядів була проведена 2 роки тому, нинішня нарада мала особливе значення, оскільки за цей період накопичилось багато проблемних питань в галузі водного господарства на прикордонних водах, які потребували свого вирішення.

Українську делегацію на нараді очолював Уповноважений Уряду України, Голова Держводагенства України – Василь Сташук. При відкритті наради був присутній новопризначений Уповноважений Уряду Угорської Республіки др. Клінг Іштван, який у зв’язку із виконанням службових завдань за кордоном не мав можливості бути присутнім протягом всієї наради, і письмово доручив заступнику Уповноваженого Уряду Угорської Республіки п. Боднару Гашпару очолювати угорську делегацію з правом ведення переговорів, підписання двосторонніх документів та Протоколу XVІ наради. Окрім цього, Уповноважений Уряду Угорської Республіки призначив експерта п. Ланга Іштвана представляти на зустрічі інтереси заступника Держсекретаріату з питань водного господарства Міністерства Регіонального розвитку Угорщини. До складу делегацій також входили Заступники Уповноважених Урядів та експерти Сторін з питань водного господарства на прикордонних водах.

Згідно із затвердженим порядком денним наради Сторони інформували одна одну про стан реалізації доручень XV наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки за період з жовтня 2009 року по червень 2011 рік. При цьому особливу увагу було приділено розгляду питань:

  • забезпечення протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх водах на прикордонних водах, оцінка ризику паводків;
  • гідрометеорології, раціонального використання водних ресурсів та охорони якості прикордонних вод;
  • вирішення проблем засмічення побутовими відходами р.Тиса та її приток;
  • реалізація міжнародних проектів.

    Уповноважені Урядів констатували, що в процесі реалізації положень Міжурядової українсько-угорської Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах Сторони здійснювали відповідні організаційні та інженерно-технічні заходи, спрямовані на забезпечення надійного протипаводкового захисту прикордонних територій. Заступники Уповноважених Урядів, керівники робочих груп та експерти Сторін підтримували постійний зв’язок, обмінювалися необхідною оперативною і додатковою інформацією згідно із погодженими планами та чинними порядками.

    Під час розгляду питань з протипаводкового захисту та визначення подальших завдань у цій галузі, Уповноважений Уряду України та в.о. Уповноваженого Уряду Угорщини затвердили актуалізований “Порядок співробітництва по захисту від шкідливої дії вод на прикордонних водах між Україною і Угорською Республікою” та оновлені додатки до нього.

    Уповноважені Урядів двох країн доручили Заступникам Уповноважених та керівникам експертної робочої групи з вивчення методик побудови кривих вільної поверхні та обчислення розрахункових рівнів різної паводкової забезпеченості на українсько-угорських прикордонних ділянках басейну р. Тиса до кінця грудня 2011 року побудувати криву вільної поверхні паводків 1% забезпеченості на спільній ділянці р. Тиса Хуст-Домбрад за власною методологією, а після аналізу та узгодження до 31 серпня 2012 року затвердити спільну криву.

    Проаналізувавши спільну діяльність в галузі гідрометеорології та водних ресурсів на прикордонних водах, учасники наради відмітили, що обмін оперативною інформацією, проведення спільних вимірів витрат води, а також погодження даних витрат води у спільних прикордонних створах р.Тиса відповідають укладеному між Сторонами “Порядку співробітництва по гідрометеорології та водних ресурсах”.

    Учасники наради також обговорили актуальні питання функціонування спільної українсько-угорської системи моніторингу паводків АІВС-“Тиса”, відмітили її надійність і водночас погодились забезпечити необхідне фінансування ремонтно-профілактичних робіт. Сторони відмітили, що введений в дію 1 січня 2010 року актуалізований “Порядок експлуатації спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС – “Тиса”)” внаслідок впровадження системи радіомережі 450 Мгц потребував певного коригування. Уповноважені Урядів відзначили, що виконавча документація спільної телеметричної системи готова, успішно завершилась експлуатація системи в тестовому режимі, і затвердили актуалізований “Порядок експлуатації спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС – “Тиса”)”.

    Учасники наради обговорили також питання реалізації спільних українсько-угорських проектів на прикордонних водах та визначили шляхи залучення міжнародних фінансових джерел для їх виконання.

    8 червня учасники делегацій оглянули гідроелектростанцію, побудовану на р. Тиса в м. Тисалек.

    Підсумовуючи роботу наради керівники обох делегацій відзначили, що впродовж останніх двох років всі напрямки українсько-угорського співробітництва розвиваються динамічно і продуктивно.

    За результатами ХVІ наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах керівники делегацій підписали відповідний Протокол.

    409 переглядів