Начальник Тячівського МУВГ – про наслідки паводку на Тячівщині

Як пройшов паводок на території Тячівського району та якою є гідрологічна ситуація на сьогодні – це питання обговорили сьогодні на засіданні комісії з ТЕБ та НС у Тячівській РДА.

За інформацією начальника Тячівського МУВГ Сергія Стойки, за 10 днів всі служби були попереджені про проходження паводку.

Найперше, головний водник району прокоментував ситуацію, яка виникла у с.Вонігово:

«Дана ситуація була прогнозована, оскільки на місці дамби був прорив, який з 2015 року збільшився з 60 до 157 метрів. Наразі виготовлений проект на відновлення загальної довжини дамби протяжністю 162 метри, який проходить експертизу. Але на даний момент ні за проектні роботи, ні за експертизу з проектантами не розраховано. Фінансування даного проекту не здійснювалося. Водночас за попередньою інформацією, прорив збільшився орієнтовно на 40-50 метрів, і його загальна довжина зараз складає 210-220 метрів. Якщо би своєчасно були вжиті попереджувальні заходи, то затоплення можна було б уникнути. Адже у 2016 році Тячівське МУВГ проводило роботи з регуляції та розчистки русла р.Тереблі саме біля цих проривів, на що було виділено 400 тис. грн. з районного бюджету. Дані роботи були виконані правильно, що й показав паводок 6 листопада 2016 року. Хоча тоді рівень води був на 20 см вищий, ніж зараз, підтоплення села не відбувалося. Але упродовж 2017 року першочергові аварійні заходи не були відновлені. Сільський голова з цього приводу до Тячівського МУВГ не звертався. Хоча у дефектних актах ми попереджали, що така ситуація буде, і ці прогнози підтвердилися. Якщо би були вчасно вжиті превентивні заходи, зараз затоплення села би не відбулося».

Сергій Стойка каже: ріка Теребля наразі поводиться агресивно, оскільки на Теребле-Ріцькій ГЕС ведуться роботи з відновлення шлюзу.«На жаль, ця структура  перебуває у приватних руках і на вказівки Виноградівського МУВГ, на території якого знаходиться, спустити шлюзи, щоб водосховище виконало роль польдера, не реагує. А це би теж могло врятувати ситуацію.

Начальник Тячівського МУВГ озвучив статистику паводку у Вонігові: підтоплено 110 дворогосподарств, 27 будинків. Рівень води у них не перевищував 70 см, але мешканцям нанесено суттєву шкоду, яка перевищує вартість превентивних робіт.

Під час проходження паводку були обстежені всі об’єкти вище Дубового і у Ганичах, де упродовж 2017 року виконувались роботи з берегоукріплення. Всі вони спрацювали і не пошкоджені.

Внаслідок паводку підтоплення місцевими стоками також виникло у с.Угля, с.Округла, с.Чумальово. У с.Руське Поле виникло затоплення внаслідок самовільного перегородження русла р.Дербачка.

У Буштині була частково підтоплена територія колишнього табору «Тиса». «Погіршилася ситуація нижче залізничного мосту у селищі: лівостороння дамба практично перестала існувати. Тут ситуація критична: при наступному паводку це загрожує затопленням частини селища та втраті транспортного сполучення з Тячевом. З цього приводу тячівські водники звертались у Держводагентство, але відповіді немає», – констатує Сергій Стойка.

Наразі гідрологічна ситуація у районі нормальна, рівні води у річках ідуть на спад. Але на січень-лютий 2018 року прогнозується черговий підйом води, тому вкрай потрібно провести першочергові роботи на ушкоджених паводком ділянках. Остаточно визначити їх обсяг можна буде за кілька днів, коли впаде вода, і буде можливість провести обстеження.

Джерело інформації: Tyachiv.com.ua

795 переглядів