Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 14год. 18 грудня 2017 року

1. Гідрологічна ситуація та прогноз.

Станом на 14-00 18 грудня по області встановилась прохолодна погода, без опадів.

На річках продовжується зниження рівнів води. На р.Тиса – смт Вилок вночі пройшов максимальний рівень 439см по рейці поста з амплітудою підйому протягом грудневого паводку +5,7 м досягнення та перевищення ІІ ступеню захисту, вихід води на заплаву до підошви водозахисної дамби.

На р.Боржава – с.В.Ремети вночі закінчилось формування максимального рівня паводку на рівні 687см по рейці поста – перевищено історичний максимум паводку грудня 2010 року, амплітуда +3,93 м.  утримується високий шар води на заплаві, значне перевищення ІІІ ступеню захисту.

Вихід води р. Боржава на заплаву поблизу с. Квасово Берегівського району

В нижніх течіях Латориці в районі м.Чоп вночі завершилось формування максимального рівня 754см, що також перевищило на 4см максимальний рівень історичного паводку березня 2001 року, високий шар води утримується на заплаві в межах міждамбового простору.

Протягом доби по області очікується хмарно з проясненнями, у горах місцями слабкий сніг. На річках будуть продовжуватись зниження рівнів води. На р.Тиса – м.Чоп протягом 18 – 19 грудня відбудеться добігання паводкової хвилі з верхів”їв з підвищенням рівня води ще на +0.5+1.0м, утримається вода на заплаві в межах міждамбового простору.

 

2. Інформація про підтоплення

Переливи паводкових вод через автодороги області припинилися, проїзд автотранспорту вільний, окрім ділянок заплавних частин місцевих доріг Тисянка-М.Геєвці Ужгородського району та Квасово-Добросілля Берегівського району.

Під час проходження максимальних рівнів паводкових вод річки Боржава, вода вийшла на заплаву та спричинила перелив через дорогу місцевого значення між селами Бене-Квасово.

Перелив води через автодорогу Бене-Квасово Берегівського району

Перелив води через автодорогу Бене-Квасово Берегівського району

Залишаються закритими водозабірні споруди питної води в м. Мукачево (ММКП «Мукачівводоканал»).

 

3. Дії водогосподарських організації

Працівники водогосподарських організації Закарпатської області продовжують працювати в посиленому режимі щодо пропуску грудневого паводку.

Високі рівні води р.Боржави призвели до закриття водовипусків (хлопушок) в правосторонній дамбі. Місцевий поверхневий стік с.Квасово та з прилеглих схилів почав накопичуватися у підніжжі дамби зі сторони сухого відкосу.

З метою недопущення підтоплення дворогосподарств, Берегівським МУВГ  змонтовано та запущено пересувну насосну станцію СНП 10 -80, яка здійснює перекачку місцевого паводкового стоку через дамбу в р.Боржава по теперішній час.

Перекачка води пересувною насосною станцією СНП 10 -80 в с.Квасово Берегівського району

Продовжують роботу по перекачуванню паводкового стоку 20 стаціонарних насосних станції Латорицької та Берегівської осушних систем.

За водозахисними дамбами р.Латориця в районі м.Чоп, що перезволожені та перебувають під значним навантаженням історично високих рівнів паводку, спеціалістами  Ужгородського МУВГ встановлено спостереження на предмет фільтрації та зсувів.

Також спеціалістами Мукачівського МУВГ встановлено спостереження за греблями водосховищ осушної системи Чорний Мочар, що також перебувають під значним навантаженням заакумульованих в них біля 20 млн.м3  паводкових вод.

Поступово після спаду рівнів міжрайонними управліннями водного господарства розпочато обстеження технічного стану гідротехнічних споруд після потужного на них навантаження під час трьох хвиль останніх паводків першої половини грудня 2017 , складаються дефектні акти.

По мірі надходження інформації, ситуація на території області буде уточнюватися.

566 переглядів