Інформація про гідрогеолого-меліоративну ситуацію на осушуваних землях та меліоративних каналах водогосподарського комплексу Закарпаття станом на 1 червня 2011 року

Гідрогеолого-меліоративний стан меліорованих угідь в Закарпатській області визначається, головним чином, динамікою підземних вод в водоносних горизонтах активного водообміну, водно-сольовими процесами в ґрунтах і водогосподарською діяльністю.

В травні місяці поточного року в області переважала посушливо-тепла погода внаслідок чого рівні ґрунтових вод (надалі РГВ) знизилися до досить низьких відміток і залягали на глибині 1,25 – 3,0 м.

Середня глибина залягання рівнів ґрунтових вод в меліоративних еталонних системах наступна:

  • Чорний Мочар (Іршавський, Мукачівський Берегівський райони) – 1,45 м;
  • Батарська (Виноградівський район)- 1,32 м;
  • Бакта (Берегівський район)- 2,65 м;
  • Іршавська (Іршавський район)- 1,52 м.

    Згідно критеріїв оцінки меліоративного стану осушуваних земель за глибиною залягання рівнів ґрунтових вод при малозабезпеченості опадів, стан земель є незадовільний, так як рівні ґрунтових вод на суглинкових та глинистих ґрунтах понизились нижче відмітки 1 м. Для сприятливої меліоративної ситуації вони повинні бути в межах 0,5 – 0,75 м., для задовільної 0,75 – 1,0 м. і незадовільної більше 1 м.

    Продуктивні запаси вологи на території осушуваних сільськогосподарських угідь, складених переважно суглинковими ґрунтами, формуються під впливом ґрунтової та поверхневої вологи. Вологість ґрунтів визначає розвиток і формування врожаю сільгоспкультур у вегетаційний період.

    Рекомендована вологість для культур на початок вегетації в посушливий рік-забезпеченість опадів 75% повинна становити (для зернових та зернобобових 85 – 80 %, овочі зернові коренеплоди 80-75% і багаторічні трави 80% від повної вологоємкості).

    Середні вологозапаси станом на 01.06.2011 р. складають від 50-65 % від продуктивних норм, що є недостатніми на даний період року.

    Таким чином, в цілому по еталонним системам за рівнями ґрунтових вод та запасами вологи в кореневмісному шарі ґрунту меліоративний стан спостерігається як незадовільний. Необхідно зазначити, що в кінці третьої декади травня спостерігається поступово підняття рівнів залягання рівнів ґрунтових вод.

    Працівниками міжрайонних управлінь водного господарства було вжито всі необхідні заходи щодо покращення гідрогеолого-меліоративної ситуації на меліорованих землях в посушливий період. Для накопичування води в міжгосподарських магістральних каналах завчасно закриті шлюзи-регулятори на МК Сальва, МК Старий Батар, річці Боржава, МК Мерце, МК Чоронда – Латориця, Чоронда-Тиса, призупинена робота насосних станцій по перекачці води з польдерних систем, на водосховищах області заакумульовано воду. В зв’язку з критично низькими рівнями води в магістральних каналах, з водосховища Горбок було скинуто 40,0 тис.куб. метрів води.

    Вкрай необхідно провести роботи з очищення внутрішньогосподарської меліоративної мережі. Русла каналів захаращені, заросли чагарниковою рослинністю, замулені, регулюючі споруди на каналах (шлюзи-регулятори, трубопереїзди) стали непридатними для проведення регулювання водно-повітряного режиму меліорованих земель, шляхом затримки і акумулювання води в меліоративних каналах. Виконання цих робіт дозволить здійснювати заходи з регулювання водно-повітряного режиму на меліоративних системах.

    Фахівцями Закарпатської ГГМП в травні місяці було проведено:

    – поточний ремонт на Батарській еталонній системі гідрорежимних свердловин в кількості 20 шт., та Іршавської еталонної системи – 15 шт. ,

  • гідрогеолого-меліоративне обстеження на площі-26362 га.,1007 п.км.
  • ручне буріння – 25 п.м.
  • виміри витрат води поплавками-5 вим.
  • виміри витрат води приладом Доплер – 6 вим.
  • кислотна зйомка-83 проби на площі 4150га.
  • виміри РГВ в свердловинах-1306 вим.
  • виміри РПВ на водомірних постах-48 вим.
  • відбір проб води в свердловинах – 17 проб.
  • відбір проб води в відкритому руслі – 16 проб.
  • відбір проб ґрунтів порушеної структури для визначення вологості-300 проб

    Лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Закарпатського облводгоспу проведено моніторинг кисневого режиму на меліоративних системах Закарпатської області.

    За результатами досліджень вміст розчинено кисню в меліоративних канал Латорицької, Берегівської, Батарської та Сальвінської осушних систем відповідає значенням не нижче 6 мгО2/дм, що не перевищує нормативних вимог до водойм рибогосподарського водокористування.

    Моніторинговий контроль кисневого режиму меліоративних систем водогосподарського комплексу області протягом літніх місяців буде посилено.

    Через сайт облводгоспу ми інформуватимемо виробників сільгосппродукції, фермерів, індивідуальні особисті господарства та громадськість області про гідрогеолого-меліоративну ситуацію на осушуваних землях та меліоративних каналах водогосподарського комплексу Закарпаття

    435 переглядів