Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10год 17 грудня 2017 року

1. Гідрологічна ситуація та прогноз.

На ранок 17 грудня по області відбулося суттєве зниження інтенсивності опадів до повного їх припинення.

В верхів’ях та середніх течіях річок пройшли максимальні рівні і відбувається їх зниження, найбільш суттєве у верхів’ях до -1,2м та повільніше на середніх течіях до -0,5-0,9м.

Поточна хвиля паводку проходить на фоні підвищеної водності, амплітуди за паводок склали +2,3м (Тиса-Крива), +2,02м (Боржава-Довге, Латориця-Мукачево та Уж-Ужгород). Паводкова хвиля проходить в нижніх течіях р. Тиси, Боржави, Латориці.

В нижніх течіях річок Латориця, Стара та Боржава паводкова ситуація залишається важкою, на фоні високих рівнів відбувалось їх підвищення ще на +0,3+0,8 м – збільшення вже значного шару води на заплавах (значне перевищення ІІІ ступеню захисту) наближення до історично високих відміток.

 

2. Інформація про підтоплення

Паводкова ситуація на території області не змінилася і залишається напруженою

Залишаються підтопленими:

983 – дворогосподарств (самовільна забудова в низинах та зонах можливого підтоплення), у тому числі 221 житлових будинків у с.Вільхівка Іршавського району (рівень води становить до 30 см);

80 – підвальних приміщень;

2405 га  – сільгоспугідь;

8 – ділянок автомобільних доріг загальною протяжністю 2100 м (висота водяного покрову 10-50 см), частково пошкоджено 2 мостові переправи місцевого значення.

Тимчасово  відселено 172 мешканці у с. Вільхівка Іршавського району із 56 житлових будинків (розселені по родичах).

Від електропостачання відключено 5 населених пунктів в Межгірському районі.

Жертв та постраждалих немає.

Відкачено води з домогосподарств – близько 29 тис. м.куб. – ДСНС, близько 2,5 млн.м.куб. – підрозділами управління водного господарства;

Забезпечено обї’зди 7 ускладнених ділянок автомобільних доріг.

 

3. Дії водогосподарських організацій

Працівники водогосподарських організації продовжують працювати в посиленому режимі щодо пропуску осінньо-зимових паводків.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р.Тису. Шлюзи у водозахисних дамбах р.Латориці закриті, паводковий стік відкачують стаціонарні насосні станції. Працюють 22 насосні станції Латорицької та Берегівської осушних систем. За добу перекачано 2,796 млн. м3, з початку року понад 52 млн. м3 паводкового стоку. Всі 30 стаціонарних осушних насосних станцій готові до роботи.

По мірі надходження інформації, ситуація на території області буде уточнюватися.

685 переглядів