Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 18год. 16 грудня 2017 року

1. Гідрологічна ситуація та прогноз.

На р. Тиса продовжувалося підвищення рівні води на +0.2+0.7 м. На р.Тиса-м.Рахів, формується максимальний рівень в межах корінних берегів.

За прогнозом очікуються максимальні рівні води:

– вночі 16-17 грудня р. Тиса-м. Тячів – 400-450 см, вихід води на заплаву до підошви водозахисної дамби;

– вночі 16-17 грудня р.Тиса- м. Хуст – 400-450 см, вихід води на заплаву – можливі підтоплення: присадибні ділянки в с.Крива, в смт Буштино – територія табору “Тиса”; перелив автодороги Мукачево –Рогатин на ділянках:В.Копаня-Хуст, Хуст-Сокирниця;

– вдень 17 грудня р.Тиса- смт Вилок – 450-500 см, вихід води на заплаву до підошви водозахисної дамби.

Найбільш напруженою паводкова ситуація залишається в нижніх течіях річок Стара, Латориця та Боржава.

 

2. Інформація про підтоплення

Перелив частин автодоріг.

Залишаються закритими до проїзду, раніше зазначені, чотири ділянки автодоріг.

Додатково до раніше наданої оперативної інформації, щодо підтоплення територій населених пунктів:

Тячівський район.

В c. Угля Тячівського району паводковими водами  р. Мала Уголька, в районі вулиць Набережна, Зої Космедем’янської, Визволення, підтоплено 10 дворогосподарств та розмито 60м комунальної автодороги.

Рахівський район.

В  смт. Ясіня на потічку в районі картонної фабрики утворився затор із сміття під мостовим проходом автодороги Рахів – Ясіня. Працює один екскаватор, 4 людей місцевої аварійної бригади.

В с. Богдан навпроти сільської ради внаслідок захаращення потічка підтоплено  два дворогосподаства. Ававрійно-відновлювальною бригадою затор ліквідовано.

В с. Ділове (потічок Білий Потік) зруйнувало дерев’яний місток.

Перечинський район.

Підтоплені водозабірні споруди м. Перечин, що розташований в заплаві р. Уж.

Виноградівський район.

В с. Дюла підтоплено 70 га сільгоспугідь.

Іршавський район.

У наслідок виходу вод р. Боржава на заплаву та впливу місцевого стоку на незахищену лівобережну ділянку берегу р. Боржава відбулося потрапляння паводкових вод на частину придамбової території сіл Вільхівка та Н.Болотне (біля 180 дворогосподарств). Із зон найбільшої небезпеки здійснюється відселення населення (45 сімей) підрозділами ДСНС.

Ужгородський район.

В зв’язку з підняттям рівнів води на р.Стара та р.Вела та підпором з боку Латориці відбувся вихід води на заплаву, в с. Дубрівка Ужгородського р-ну  підтоплено  одне дворогосподарство.

Мукачівський район.

Підтоплені водозабірні споруди в с. Чінадієво.

 

3. Дії водогосподарських організації

Працівники водогосподарських організацій продовжують працювати в посиленому режимі щодо пропуску осінньо-зимових паводків. Роботи зосереджені на безаварійному  пропуску паводку на державних гідротехнічних спорудах.

В с. Боржавське аварійна бригада Виноградівського МУВГ спільно з аварійною бригадою сільської ради проводило укладку мішків з піском для нарощення гребеню лівобережної дамби р.Боржава на понижених ділянках, працювало 20 працівників, укладено  500 мішків з піском.

Після чергового обстеження аварійною бригадою Ужгородського МУВГ ділянок дамб р. Латориця (м. Чоп), проведені заходи по укріпленню загрозливої ділянки зсуву сухого укосу правобережної дамби р.Латориця біля насосної станції №-5 Латорицької осушної системи.

Проводено роботи щодо встановлення пересувної насосної станції на придамбовому каналі правобережної дамби р. Тиса в с. Бедевля для відкачки води з придамбового каналу.

В зв’язку з підвищенням рівня води на р. Латориця та для забезпечення сталої роботи стаціонарних насосних станцій,  аварійними бригадами Ужгородського МУВГ проведені наступні заходи:

–          на НС-5ЛОС  (с.В.Геївці) завезено 15 м3 пісчаної суміші та 1000 мішків;

–          на територію механізованого загону (с.В.Добронь, Ужгородського району) завезено 14 м3 пісчаної суміші;

–          на НС-12 ЛОС (с.Демічі) підготовлено та здійснюються роботи по завозу    пісчаної суміші 1000 мішків.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р. Тису. Шлюзи у водозахисних дамбах р. Латориця закриті, паводковий стік відкачують стаціонарні насосні станції. Працюють 21 стаціонарна насосна станція Латорицької та Берегівської осушних систем та 2 пересувні насосні станції.

По мері надходження інформації, ситуація на території області буде уточнюватися.

 

Паводок на р.Боржава в с.В.Ком’яти Виноградівського району

Відкачування паводкових вод пересувною насосною станцією в с. Вільхівці Іршавського району

Затоплення дворогосподарств в с. Вільхівці Іршавського району

Перелив паводковими водами р.Боржава автодороги Заріччя – В.Комяти

Дамба під навантаженням паводкових вод р.Боржава в с.Вільхівка Іршавського району

848 переглядів