Ужгородське управління водного господарства прийняло участь у зарибленні гірських потоків струмковою форелю

9 квітня 2011 року Ужгородське управління водного господарства, разом з Закарпатдержрибоохороною, прийняли участь у акції зариблення гірських потоків мальком струмкової форелі. Також, участь в даній акції прийняли представники екологічної інспекції, керівники органів місцевого самоврядування, члени громадських організацій, рибалки. В зв’язку з відсутністю фінансування Програми “Відтворення лососевих видів риб в басейні р. Тиса на 2008-2017 роки” працівники ужгородського управління виступили в ролі ентузіастів.

Представники Закарпатдержрибоохорони та Ужгородське міжрайонне управління водного господарства, вибирали місце заздалегідь, тому вперше де почали зариблення малька струмкової форелі водними об’єктами були потоки на Великоберезнянщини, притоки р. Уж та р. Лютянка. Струмкова форель – є однією з найпоширеніших, і надзвичайно цінною рибою родини лососевих. Чим більший струмок, у якому живе форель, чим більше в ньому її харчових об’єктів – дрібних ракоподібних і личинок комах, тим більш великих розмірів вона може досягати.

Поширення струмкової форелі у гірських річках Карпат українських водоймах зумовлене наявністю прохолодних, чистих і прозорих вод з швидкою течією й кам’янистим дном. В притоки р. Уж було випущено, понад 3 тис. малька струмкової форелі, це число свідчить проте, що ця кількість безперечно мала для наших гірських річок.

У минулому, поки не був порушений біологічний режим карпатських річок, у гірських струмках відмічали великі запаси форелі. Тепер навіть при штучному зарибненні в багатьох гірських струмках форелі практично немає. Вона уникає і тих ділянок водойм, які позбавлені берегової рослинності, бо там менше корму і літом сильно нагрівається вода.

Таким чином, ми повинні усвідомити, що вирощування малька струмкової форелі вимагає обліку необхідних умов для її вирощування, важливим етапом зариблення є подальший контроль і спостереження за процесом адаптації, росту та відтворення прогресу росту популяції.

406 переглядів