В Ужгороді підписано Меморандум про співпрацю в басейні р.Тиса

У понеділок, 11 квітня, в обласному центрі відбулася зустріч представників міністерств довкілля п’яти країн басейну річки Тиса. У рамках головування України в Міжнародній комісії із захисту р. Дунай, у зустрічі крім делегацій Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, України взяли участь представники Європейської комісії та міжнародних природоохоронних організацій.

Мета зустрічі полягала в підписанні Меморандуму про порозуміння “Посилення співробітництва у басейні ріки Тиса у напрямку імплементації Плану інтегрованого управління басейном ріки Тиса з метою підтримки сталого розвитку регіону”. Перший меморандум про порозуміння був підписаний п’ятьма тисайськими країнами у 2004 році з метою розробки спільного плану управління річковим басейном. В результаті успішної співпраці експертів багатьох організацій, роботу яких координувала Міжнародна комісія із захисту р.Дунай (ICPDR), зокрема була створена спеціальна робоча група з питання управління басейном р.Тиса, у грудні 2010 року розроблений План інтегрованого управління басейном ріки Тиса, в якому визначено основні водогосподарські та екологічні проблеми басейну та заходи, спрямовані на їх вирішення, було затверджено главами делегацій Тисайських країн в Міжнародній комісії із захисту р.Дунай.

Головував на засіданні посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ, Президент МКЗРД в Україні Микола Меленевський. Відкрив засідання міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський. З вітальним словом до присутніх звернулися заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Гоблик та голова Закарпатської обласної ради Іван Балога.

Голова Державного агентства водних ресурсів України Василь Сташук виступив з презентацією про особливості басейну р.Тиса, систему моніторингу паводків в регіоні, виконання заходів “Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса” і наголосив на важливості комплексного підходу до управління водними ресурсами. Ризики і проблеми що виникають в процесі використання водних ресурсів є спільними для країн-сусідів, вирішення їх буде ефективним лише за умов координації зусиль всіх країн басейну р.Тиса.

На завершення учасники провели прес-конференцію для центральних і місцевих ЗМІ.

396 переглядів