Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10год. 11 грудня 2017 року

Вчора 10 грудня  вдень було хмарно з проясненнями місцями незначні опади до 5 мм, вночі сильний моркий сніг та сніг 10-15 мм, туман, в гірських районах хуртовини. На Верхній Тисі та притоках відбувалося  поступове зниження рівнів води -25-60 см.

На р. Боржава – с.В.Ремети максимальний рівень пройшов вночі з досягненням ІІІ ступеню захисту (відм.592 см над 0 поста) амплітуда підйому за паводок становила +296см – вихід води на заплаву підтоплення біля 60 га заплавних сільгоспугідь та заплавної ділянки місцевої дороги Шаланки-В.Комяти по довжині до 200м шаром до 15-20 см.

Невисока паводкова хвиля на Тисі перетнула кордон в смт. Вилок і проходить по угорській частині в межах корінних берегів без виходу на заплаву. В нижній течії Тиси та Латориці (в районі м.Чоп) відбувалось формування паводкової хвилі з підвищенням рівнів на 0,6 – 1,2 відповідно. Згідно з прогнозом протягом доби завершиться формування максимума паводкової хвилі з підвищенням рівнів на 1.2 – 1.5м та 1.7 – 2.2м відповідно (на р.Тиса в межах корінних берегів, в нижніх течіях Латориці вода вийде на заплаву в межах міждамбового простору).

В зв’язку з підвищенням рівнів у низинній частині р.Латориця розпочався перелив заплавної частини місцевої автодороги сс..Тисянка-М.Геєвці, рух тимчасово припинено, організовано об’їзд.

Протягом доби по області очікується хмарно, сильний сніг та мокрий сніг з переходом в дощ. На більшості річок очікується коливання рівнів води, в нижніх течіях Боржави збережуться високі рівні і значний шар води на заплаві.

Протягом 11 – 12 грудня на Тисі та Латориці в районі м.Чоп продовжиться підвищення рівнів води

– р.Тиса – м.Чоп на 0.3 – 0.6м – вода в межах корінних берегів;

– р.Латориця – м.Чоп на 1.0 – 1.5м (утримання води на заплаві в межах міждамбового простору).

Водогосподарські організації працюють в посиленому режимі пропуску осінньо-зимових паводків. Роботи зосереджені на безаварійному  пропуску паводку на державних гідротехнічних спорудах.

Всі 30 стаціонарні осушні насосних станції готові до роботи. До роботи включено 7 стаціонарних насосних станції Латорицької та Берегівської осушних систем. За добу перекачано 700700м3, з початку року понад 42,5 млн. м3 паводкового стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р.Тису. Шлюзи у водозахисних дамбах р.Латориці закриті паводковий стік відкачують 6 стаціонарних насосних станцій.

558 переглядів