Вшанування пам’яті жертв голодоморів

Голодомор –  акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Визнання Голодомору 1932 –1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України “Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року.

Щорічний національний пам’ятний день в Україні припадає на четверту суботу листопада.

Кілька сотень жителів м.Ужгорода разом із представниками Закарпатської облдержадміністрації, місцевого самоврядування, керівниками відомств та державних установ, духівництвом пройшлися ходою від площі Поштової до місця встановлення майбутнього меморіалу «Жертвам голодоморів в Україні» на набережній Незалежності.

Працівники БУВР Тиси та Ужгородського МУВГ теж прийняли участь у цих заходах та запалили лампадки біля наріжного каменю пам‘ятника «Жертвам голодоморів в Україні» як символу пам’яті і скорботи за померлими у часи страшного голоду 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років.

На адмінбудівлях БУВР Тиси та міжрайонних управлінь були приспущені Державні Прапори України та пов’язані чорні стрічки з приводу вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Працівники Берегівського МУВГ взяли участь в мітингу-реквієму, який розпочався в суботу 25.11.2017 року в пам’ять про ці події в  центральній частині м.Берегово з хвилини мовчання, згадуванням  тих трагічних подій для народу України і продовжився богослужінням  за жертвами  геноциду, з участю  священнослужителів різних релігійних конфесій та запалюванням  свічок всіма бажаючими, як символ  пам’яті  жертв Голодомору.

Аналогічний захід пам’яті жертв Голодомору відбувся і в с.Квасово, Берегівського району. Біля  пам’ятника жертв-геноциду відбулося покладання  вінків та запалюванням свічок та згадування  страшної історії Голодомору  українського народу 1932-1933 рр. За участі учнів Квасівської школи та працівників бібліотеки було представлено виставку  присвячену темі Голодомору в Україні.

Працівники Мукачівського МУВГ взяли участь у проведенні заходів з вшанування пам’яті жертв Голодомору у рамках Загальноукраїнської акції “Засвіти свічку” біля пам’ятника жертвам Голодоморів в м.Мукачево у п’ятницю 24.11.2017 року,  а також були присутні на мітингу-реквіємі та панахиді, що відбулася  у суботу  25.11.2017 року за участю громадськості, представників найбільших релігійних конфесій та мешканців міста на центральній площі міста біля пам`ятника Кирилу та Мефодію в м.Мукачево.

477 переглядів