Турбота про водні ресурси – справа кожного

Вода є визначальним фактором для всіх форм життя на Землі, і тому вона вкрай необхідна для економічного та соціального розвитку суспільства.

В той же час водна стихія може спричинити значне лихо. Щорічно весняні повені та дощові паводки викликають на Закарпатті значні підтоплення, наслідком яких є величезні матеріальні збитки, загроза життю населення, погіршення екологічної ситуації.

Усвідомлюючи важливість проблеми води в житті суспільства, Генеральна асамблея ООН у 1992 році прийняла рішення відзначати 22-го березня кожного року як Всесвітній день води. Нині він проходить під девізом “Вирішення проблеми дефіциту води”.

На жаль, у багатьох регіонах нашої країни, в тому числі і в нашому, збільшується проблема з нестачею прісних водних ресурсів. Ця проблема є актуальною в повсякденному житті, адже за водозабезпеченістю на одного мешканця, наша держава посідає одне з останніх місць в Європі. Таким чином водні ресурси є одним із лімітуючих факторів сталого розвитку України. Навіть у цивілізованій Європі кожен шостий житель не має вдома води і каналізації. Також, за даними ООН, на території Євросоюзу через неякісну воду кожного дня вмирає 37 дітей. До того ж запасів питної води меншає, а людина наполегливо псує те, що залишилось, в першу чергу викидаючи сміття у водозахисних смугах річок, озер, потічків та струмочків.

Прикро, та на жаль багато людей навіть не задумовуються про те, що велика кількість пляшок та скла – сумні наслідки популярності чистої і смачної води джерел.

22 березня цього року, Тячівське міжрайонне управління водного господарства вирішило відзначити цей день прибиранням та приведенням в естетичний стан природних джерел. Працівниками Тячівської дільниці управління в с. Підплеша прибрано сміття біля джерела та надано йому естетичного стану.

Працівники Рахівської дільниці в цей день прибрали побутове сміття, полагодили альтанку та пофарбували стінки дерев’яної конструкції мінерального джерела в с. Косівська Поляна ур. “Подерей”, також в ур. “Андрейково” змайстрували лавку, облаштували кам’яний мангал та поставили водостік на перепаді потічка “Андрейково”, створивши місце для відпочинку.

ТМУВГ

418 переглядів