22 березня – Міжнародний день води

Щорічно, 22 березня відзначається міжнародний день води.

Мета проведення Всесвітнього дня води – підвищити обізнаність громадськості про важливість збереження водних ресурсів, приймаючи заходи, пов’язані з попередженням забруднення, очищення та відновлення, що допоможе довести до відома світової громадськості проблеми якості води, екосистем і добробуту людини в цілому .

Заради поліпшення якості води, ООН обрала тему всесвітнього дня води 2011 р: – “Вода для міст” /Water for cities/. В Україні Всесвітній день води (World Water Day) присвячують здійсненню рекомендацій ООН і проводять конкретні заходи, необхідні в національному контексті.

Святкування міжнародного дня води почалося у 1992 р з Конференції ООН, присвяченої навколишньому середовищу та розвитку (UNCED) у Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією призначила 22 березня кожного року – Міжнародним днем води. Країнам було запропоновано впроваджувати ці рекомендації ООН та у цей день проводити освітницьку діяльність та конкретні заходи, виходячи з національного контексту.

На 58 сесії Генеральної Асамблеї Об’єднаних Націй у грудні 2003 р. було проголошено 2005-2015 роки Міжнародним десятиріччям дій “Вода для життя”, з метою приділити більшу увагу світової спільноти проблемам, пов’язаним з водою.

Починаючи з 2003 року, щорічно в Україні проводиться Міжнародний водний форум “AQUA UKRAINE”, метою якого, в першу чергу, є усвідомлення громадянами України дбайливого ставлення до водних ресурсів, збереження і раціональне використання природних та штучних водних об’єктів, дотримання вимог Водного законодавства.

Вода є одним з основних факторів, що визначають стабільний розвиток людства, економіки кожної країни, вона робить величезний вплив на здоров?я людини. Враховуючи дані Всесвітньої організації охорони здоров?я, близько 90 % хвороб людини виникають через вживання неякісної води. Якісна питна вода – це вода, що не містить домішок, шкідливих для здоров?я людини. Незважаючи на те, що водою покрито 70% поверхні Землі, для питних потреб є незначна частина прісної води, запаси якої є мінімальні.

В Україні проблема води стоїть особливо гостро, оскільки наша держава – в числі країн Європи, що малозабезпечені водою. За визначенням Європейської економічної комісії ООН, держава, водні запаси якої не перевищують 1,5 т.м3. на одну людину, вважається незабезпеченою (для України цей показник складає 1,09 т.м3, а у маловодний рік 0,52 т.м3).

В Берегівському та Іршавському районах основні водні джерела (річки, канали, потічки), а також гідротехнічні споруди (гребля, шлюзи, водовипуски) підпорядковуються Берегівському міжрайонному управлінню водного господарства, яке здійснює експлуатацію загальнодержавних і міжгосподарських меліоративних систем і водогосподарських об’єктів, веде будівництво гідротехнічних споруд. Управління здійснює свою діяльність в межах наданих йому повноважень на території цих двох районів (басейн р.Боржава).

Працівники Берегівського МУВГ професійно виконують державну програму по охороні, раціональному використанню і відтворенню водних ресурсів, безаварійному функціонуванню гідротехнічних споруд, розвитку меліорації земель, захисту населених пунктів від шкідливої дії води під час паводків.

Досить відомі жителям району та області такі гідротехнічні споруди, як гребля на р.Боржава та шлюз на каналі “Верке”, побудовані ще за часів Австро-Угорщини в 1892 р.,з метою забезпечення м.Берегово водою.

Всього на балансі Берегівського МУВГ знаходиться 135,3 км дамб, 384 км каналів, 206 гідротехнічних споруд, 9 насосних станцій.

В Україні віддавна з великою повагою впорядковували природні джерела і криниці, прикрашаючи їх іконами і рушниками, споруджуючи дерев?яні каплички.

З цієї нагоди, та до святкування міжнародного дня води Берегівське міжрайонне управління водного господарства провело ряд заходів пов’язаних з відновленням природних водних джерел, зокрема було облаштовано і пофарбовано природне джерело біля автодороги Берегово-Іршава, неподалік с.Береги, та с. Кам’янське.

Також проведено суботник по розчистці природних та штучних водних джерел від чагарнику та сміття.

БМУВГ

487 переглядів