Відбулася ІХ нарада Уповноважених Урядів України та Румунії

Протягом 9-13 жовтня 2017 року відбулась ІХ нарада Уповноважених Урядів України та Румунії з питань водного господарства на прикордонних водах. У зустрічі взяли участь і представники БУВР Тиси: начальник відділу міжнародного співробітництва Марина Скраль і начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод Едуард Осійський.

У рамках наради Сторони обговорили проблемні питання, пов’язані із забезпеченням надійного захисту населення та господарських об’єктів прикордонних територій від шкідливої дії вод, обміном метеорологічними та гідрологічними даними між Румунією та Україною, оцінкою якості прикордонних вод та заходів, що вживаються при їх забрудненні, а також подальшим розвитком українсько-румунського співробітництва в галузі водного господарства на прикордонних водах.

За підсумками роботи 12 жовтня 2017 року Уповноваженими Урядів України та Румунії був підписаний відповідний протокол.

Зазначеним Протоколом передбачена подальша тісна та злагоджена співпраця України та Румунії на транскордонних водних об’єктах у дусі добросусідства та взаєморозуміння. Сторонами наголошено, що щороку проводяться огляди протиповеневих споруд на обох берегах на спільних ділянках річки Тиса, Прут і Сірет та річки Дунай. Гідротехнічні споруди знаходяться у робочому стані. За результатами роботи Уповноважені вирішили завершити актуалізацію Регламентів в рамках двостороннього співробітництва беручи до уваги автоматизовані станції, які побудовані в рамках проекту EAST AVERT, і представити їх на затвердження під час наступної Наради Уповноважених.

Разом з тим, Українська Сторона звернулася до Румунської Сторони з проханням розглянути та погодити Комплексну схему стабілізації русла р. Тиса на українсько-румунській прикордонній ділянці річки. Спільно було вирішено організувати в першій половині 2018 року робочу зустріч на рівні експертів робочої Групи по проблемах р. Тиси, де обговорити зазначену Схему, яка була передана українською Стороною з урахуванням гідрологічних змін і реалізованих робіт у 2010-2017 роках.

426 переглядів