Відбулась ХХІ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах

Протягом 25-28 вересня 2017 року відбулась ХХІ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

У зустрічі взяла участь і делегація БУВР Тиси на чолі із заступником Уповноваженого Уряду України, головним інженером Олегом Кисілем. У рамках наради Сторони обговорили проблемні питання, пов’язані із забезпеченням надійного захисту населення та господарських об’єктів прикордонних територій від шкідливої дії вод, актуальних завдань подальшого розвитку українсько-угорського співробітництва в галузі водного господарства на прикордонних водах.

При цьому Уповноваженими буда проведена оцінка діяльності сторін в галузі протипаводкового захисту і захисту від внутрішніх вод на прикордонних водах, з питань гідрометеорології і водних ресурсів, а також з охорони якості прикордонних вод. Заступники Уповноважених Сторін наголосили на необхідності якнайшвидшої реалізації реконструкційних робіт найбільш слабких місць лінії захисту на українській території, що становлять небезпеку для територій і населення прикордонних областей обох країн. Фахівці також обговорили можливості управління браком води на прикордонних системах з урахуванням результатів раніше розроблених досліджень, концепцій, а також запланованих проектів. Домовились про проведення подальших досліджень щодо управління засухами. Даючи позитивну оцінку роботі спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса», для забезпечення подальшого надійного функціонування експерти визначили необхідність реконструкційних робіт та забезпечення сторонами відповідного систематичного фінансування експлуатації системи, яка цьогоріч знову пройшла сертифікаційний аудит за стандартом ISO 9001:2008.

Сторони взаємно інформували одна одну і про стан реалізації спільної українсько-угорської програми розвитку для басейну Верхньої Тиси. У той час, як на угорській території посиленими темпами виконуються роботи згідно з визначеним планом-графіком, з українського боку масштабних зрушень практично немає у зв’язку з відсутністю державного фінансування цільової протипаводкової програми. У зв’язку з цим, Угорська Сторона наголосила на необхідності проведення передбачених на українській території будівельних та реконструкційних робіт задля забезпечення рівноцінної безпеки по обидва боки кордону в межах єдиної системи протипаводкового захисту.

Окремим питанням порядку денного піднімалась проблема періодичного (під час паводків) надходження з України по р. Тиса великої кількості побутового сміття, що викликає значні затрати з боку угорських колег на ліквідацію наслідків із залученням великої кількості техніки та робочої сили. Щодо можливостей вирішення цієї проблеми Угорська Сторона надала інформацію про існуючі проектні та кредитні джерела фінансування заходів з управління побутовими відходами. Українська Сторона пообіцяла розглянути надану інформацію та інформувати відповідні міністерства щодо цього питання.

Заступники Уповноважених також представили заплановані спільні проекти, які планується подати на конкурс заявок в рамках Програм транскордонного співробітництва Європейського Союзу та інших міжнародних фінансових джерел. Уповноважені Урядів погодились із пропозиціями і сприятимуть забезпеченню бюджетного фінансування дольової участі країн.

У рамках проведення наради також було здійснено місцевий огляд осушувально-зволожувальної системи р. Ірпінь та р. Здвиж.

За підсумками роботи 28 вересня 2017 року Уповноваженими Урядів України та Угорщини був підписаний відповідний протокол.

 

 

504 переглядів