Оперативна інформація про водогосподарську ситуацію та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 9:00 годину 9 грудня 2010 року

За даними автоматизованих станцій АІВС ТИСА по території області за останні три доби випало від 111,8 мм (Боржава-Довге) 135 мм (Піня, Поляна, басейн р.Латориці) до 210мм (Тересва – Усть Чорна) дощу, що вдвічі перевищує місячну норму. Це призвело до формування паводку з підняттям рівнів на 2,5 м в р.Боржава та Уж, на 3,5 м в р.Латориця, на 2 м в р.Тересва та Тиса (с.Крива), на 4,2 м Тиса-Тячів станом на 900 9.12.2010р.

За останню добу опади склали від 17 мм по басейну Ужа, 63,8мм по басейну Боржави до 115 мм по басейну Тересви.

Вночі 8-9 грудня продовжувались дощі, за рахунок чого відбувався подальший підйом рівнів з досягненням ступенів протипаводкового захисту:

І ступеню – Тиса-Рахів,Тиса-В.Бичків, Тиса-Тячів, Уж-Березний, Уж-Зарічево, Уж-Ужгород , Тур’я-Сімер – вихід води на заплаву.

ІІ ступеню – Тур’я -Т.Поляна, Піня -Поляна, Ріка-Міжгірря, Теребля -Колочава, Тересва – Нересниця, Тиса-Ділове – вихід води на заплаву.

ІІІ ступеню – Латориця -Чоп, Боржава-Довге, Тиса-Крива – вода на заплаві у міждамбовому просторі .

На повну потужність працюють 20 насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем. З 4 грудня за добу перекачується понад 2,6 млн.м3 паводкового стоку, з початку паводку перекачано 19,5 млн.м3. 12 насосних станцій будуть поступово включені до роботи при досягненні відповідного режиму рівнів. Всього роботу насосних станцій забезпечують посилені бригади машиністів, наладчиків та робочих до 120 чоловік.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків. Водовипуски закриті, проводиться акумуляція паводкового стоку. У водосховищах утримується максимально можливий об’єм 22,5 млн.м3.

В міждамбовому просторі р.Латориця утримується понад 60 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами та греблями, що перебувають у тривалому підпорі, встановлено спостереження.

Роботи сконцентровані по пропуску паводків на державних гідротехнічних спорудах, одночасно з цим надається допомога місцевим органам влади по відводу води з підтоплених територій. На аварійних роботах по ліквідації наслідків підтоплень та для забезпечення безаварійного пропуску паводку підрозділами Закарпатського облводгоспу спільно з місцевим населенням проводились протипаводкові заходи, задіяні 9 одиниць мобільного насосно-силового обладнання, 29 одиниць спецтехніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю. В організації пропуску паводку задіяні 370 працівників водогосподарських організацій:

Тячівський район

В 23.00 08.12.2010р в с.Тарасівка Тячівського р-ну, в урочищі Підзабереж, розмито 20м комунальної дороги по лівому березі р.Терешулка. Силами Тячівського МУВГ разом з місцевим населенням ліквідовано два перелива правого берега р.Терешулка в районі вул.Українська, урочище Копани, та в районі вул. Шевченка урочище Дворище. Захищено 16 дворогосподарств, укладено 960 мішків з сипучими матеріалами. Працювало 28 чоловік і 4 одиниці техніки.

Проводиться відкачка пересувною насосною станцією місцевого стоку із задамбового простору в с.Бедевля силами Тячівського МУВГ. Задіяно 2 одиниці техніки та аварійна бригада з 4 чоловік.

Для попередження підтоплення проводиться тампонування верхнього водовипуску на правобережній дамбі р.Тиса в с.Бедевля на ПК15+40. Задіяно 4 одиниці техніки,та 15 чоловік Тячівського МУВГ.

В звязку із загрозою розмиву правобережної дамби р.Тересви в наслідок швидкого підйому рівнів, значного місцевого стоку в с.Вільхівці, виїзною районною комісією ТЄБ та НС, що працює на місці, прийнято рішення про відселення мешканців 1 будинку, що розташований біля зони можливого розмиву, власники цеху пиломатеріалів, що можуть опинитися в зоні підтоплення попереджені. Прийнято рішення у підошви сухого укосу в зоні руйнації правобережної дамби на р. Тересва в с. Вільхівці, вище стадіону, викласти мішки з сипучими матеріалами. Завезено та укладається 2 тис.мішків, підвозяться сипучі матеріали.

Іршавський район

Іде перелив автодороги Сільце-Вільхівка по довжині 70 м шаром 15см. та авдороги Сільце-Іршава р. Іршавка біля мосту у с Сільце. Рух зупинено, організовано об’ їзд по іншому маршруту.

В 530 09.12.2010р. вийшла з берегів р.Синявка Відбувається перелив дороги довжиною 50 м. шаром 20 см. в м.Іршава в районі дорожного управління.

В 605 відбувся перелив дороги Гребля-Хуст в с.Вільхівка (біля автобусної зупинки) довжиною 50 м., шаром 20 см.

На лівобережній дамбі р.Боржава с.Вільхівка Іршавського району для попередження переливу виконувалось нарощення гребеня дамби в понижених місцях мішками з піском. Укладено 400 шт мішків, 20 м3 піщаної суміші. Працювало 27 чоловік, із них 15 чол- Берегівського МУВГ, 12 чол – сільської ради, 3 одиниці техніки. О 400 розпочався фронтальний перелив гребеню дамби по довжині 700 м, враховуючи наявність місцевого стоку виїзною районною комісією ТЄБ та НС, що працює на місці прийнято рішення про відселення мешканців 80 будинків що потрапляють в зону підтоплення.

Виноградівський район

В с. В.Комяти на лівому березі р.Боржава нижче автодорожнього мосту автодороги Заріччя – В.Комяти підтоплено 10 дворогосподарств.

Іде нарощування дамби у понижених місцях правосторонньої дамби р.Боржава. напротив с.Боржавське, аварійна бригада Виноградівського МУВГ (14 чоловік, 2 одиниці техніки) проводить укладку мішків з піском (500 мішків 25 м3 гравійно-піщаної суміші) Установлено та працюють 2 пересувні станції в с.Завадка.

Іде перелив автодороги с.В.Комяти-с.Шаланки Виноградівського району по довжині 200 м, шаром 20-30 см. Рух зупинено, організовано об’ їзд по іншому маршруту.

Міжгірський район

В с. Колочава в зв’язку з підняттям рівнів та значними швидкостями паводкових вод в потічку Гирсовець відбулася швидкоплинна ерозія берега біля загальноосвітньої школи. Проведено евакуація учнів та працівників школи. Підрозділом МНС ведеться спостереження, в разі необхідності буде проведена евакуація майна школи. В с.Майдан підтоплено дворогосподарства по вул. Верховинський №13,14 та Борканюка №92.

Мукачівський район

Для попередження підтоплення сільгоспугідь та дворогосподарств с.Червеньово аварійною бригадою Мукачівського МУВГ в кількості 4 чоловік та 2 одиниці техніки проводиться прочистка затору на дюкері під каналом Яруга в районі с.Червеньово. На 21-00 роботи завершені загрозу підтоплення ліквідовано. За об’єктом ведеться спостереження.

Підмито опору моста через р.Обавка автодороги місцевого значення в с.Чинадієво, відбулася осадка дорожнього покриття на 0,6 м. Рух зупинено.

Ужгородський район

Відбувається перелив автодороги с.Геївці-с.Тисянка Ужгородського району на 2 ділянках довжиною по 20 м шаром 20 см. Рух зупинено, організовано об’ їзд по іншому маршруту.

Перечинський район

В с.Зарічево підтоплено 2 дворогосподарства з боку захаращеного кювету. Силами підрозділу МНС та Ужгородського МУВГ проведено прочистку та ведеться відкачка мотопомпами. Задіяно 4 чоловіка підрозділу МНС та аварійна бригада МУВГ в кількості 3 чоловік та 3 одиниці техніки.

Протягом ночі відбувся перелив автодороги Мукачево-Рогатин на ділянці Тячів-Бедевля, Боронява-Сокирниця, Луг-Рахів.

Відповідно до гідрологічного штормового попередження Закарпатського Гідрометцентру

На р.Тиса, ділянці Рахів-Вилок, протягом 9 грудня, продовжиться підвищення рівнів води з досягненням значень: – м.Рахів – 390-420 см; – смт.В.Бичків – 400-430; – м.Тячів – 480-530 см; – м.Хуст – 420-460 см; – смт Вилок – 520-570 см.

В нижніх течіях р.Боржава та р.Латориця 9 грудня утримуються високі рівні, з повільним підвищенням на 20-30 см. На р.Тиса – м.Чоп, 9-11 грудня, очікується підвищення рівня води на 2.0-3.0 м, за рахунок добігання паводкових хвиль з верхів’їв.

433 переглядів