Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області станом на 7 грудня 2010 року

Протягом кінця листопада та початку грудня спостерігалась нестійка погода, випадали помірні та сильні дощі до 10-33 мм за добу, на водотоках зберігалась підвищена водність та формування паводкових хвиль.

8-9 грудня на території області очікується ускладнення гідрометеорологічної ситуації – прогнозуються сильні тривалі опади вигляді дощу та мокрого снігу, що призведе до формування високого паводку на річках Закарпаття, з виходом води на заплави підтопленням сільгоспугідь на незахищених ділянках, переливом заплавних частин автодоріг у низинній частині річок

  • р. Боржава, заплавні сільгоспугіддя с.Вільхівка Берегівського району – В.Комяти Виноградівського району,. автодорога Мукачево-Рогатин на ділянці сс.Гребля-Вільхівка Берегівського району, автодорога с. Сільце Іршавського району – с.В.Комяти – с.Шаланки Виноградівського району.
  • р. Латориця (місцева автодорога с. Малі Геївці – с.Тисянка Ужгородського району)

    На р.Латориця м.Чоп очікується утримання рівня, що вже перевищує ІІІ ступінь захисту – вода на заплаві у міждамбовоу просторі, прогнозується наближення позначок рівнів води до історичних максимальних (750 см над 0 поста).

    Дії водогосподарських організацій

    1. Підготовлено до роботи у паводковому режимі та запущено на повну потужність 16 насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем. З 4 грудня за добу перекачується понад 2 млн.м3 паводкового стоку, з початку осінньо-зимових паводків перекачано 14,4 млн.м3. Всі насосні станції готові до роботи і будуть поступово включені до роботи при досягненні відповідного режиму рівнів в магістральних каналах осушних систем.

    2. Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків. Водовипуски закриті проводиться акумуляція паводкового стоку. Об’єм акумуляції складае 18,7 млн.м3 (Максимально можливий об’єм акумуляції 22,5 млн.м3). В міждамбовому просторі р.Латриця утримується понад 60 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами та греблям, що перебувають у тривалому підпорі встановлено спостереження.

    3. Проаналізовано наслідки значних опадів та відповідного підняття рівнів до прогнозованих відміток на потенційно-набезпечних ділянках, об’єктах будівництва, а також де небезпечні ситуації виникають постійно. Ведеться постійне спостереження на загрозливих ділянках. Виконуються локалізаційні та попереджувальні роботи, а саме:

  • За рахунок перезволоження в зв’язку з тривалим навантаженням паводковими водами утворилось три зсуви на тілі лівобережної дамби р.Латориця на ділянці с.Тисянка-с.Геєвці Ужгородського району загальною довжиною 53 м. Для попередження подальшого розвитку та стабілізації зсувів проводиться забивка свай та влаштування шпунтової стінки, на об’єкті працює аварійна бригада Ужгородського МУВГ 12 чоловік та 3 одиниці техніки.
  • В с. Вел. Лучки Мукачівського району силами Мукачівського МУВГ проводиться відкачування місцевого стоку з придорожніх кюветів у водовідвідні канали для попередження підтоплення дворогосподарств. Працює аварійна бригада в складі 3-х чоловік, мотопомпа “Хонда”.
  • В смт. Перечин на потічку Вульшава ведуться роботи по попередженню підтоплення дворогосподарств на зруйнованих ділянках підпірних стінок потічка укладаються мішки. Влаштовується обвалування. Задіяно екскаватор, самоскид, 24 чоловіка аварійних бригад МНС, комунального господарства, місцевих жителів та Ужгородського МУВГ .

    4. Встановлено цілодобове чергування всіх підрозділів, розроблено графіки роботи та видані відповідний накази по управліннях, приведено у підвищену готовність техніку та аварійні бригади, аварійний запас матеріалів, інструмент та спорядження.

    5. Для запобігання можливого затоплення, попереджено про необхідність вивести із заплав та міждамбового простору будівельну техніку та механізми. До підрядних організацій доведено вимоги по забезпеченню безаварійного пропуску паводків на об’єктах, що знаходяться у стадії будівництва

    6. Проводиться обмін інформаціями про водогосподарську ситуацію та підготовка до узгоджених дії з водогосподарськими службами прикордонних держав по забезпеченню безаварійного пропуску паводку у відповідності до регламентів співробітництва по захисту від шкідливої дії вод.

    Начальник Закарпатського облводгоспу В.П.Чіпак

    Відповідно до доручення обласної комісії ТЕБ та НС

    В зв’язку із значним ускладненням гідрометеорологічної ситуації з метою попередження можливих надзвичайних ситуацій та реагування на них, дорученням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 07.12.2010 р. №95 зобов’язано Голів райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст Ужгород, Мукачево, Берегово, Хуст і Чоп:

    1. Організувати цілодобове чергування оперативних штабів, робочих груп та відповідальних працівників до стабілізації погодних умов.

    2. Вжити невідкладних заходів щодо:

  • запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, забезпечення безаварійного пропуску паводку;
  • укріплення дамб, підтримання водопропускної спроможності потічків, присадибних, придорожніх канав і кюветів та недопущення їх захаращеності;
  • приведення у підвищену готовність відомчих, сільських і селищних аварійних бригад та техніки для проведення необхідних аваріних робіт;
  • налагодити взаємодію з районними організаціями та установами щодо залучення додаткової техніки і необхідних матеріалів для виконання спільних протипаводкових робіт;
  • своєчасного інформування сільських і селищних рад, населення про можливий розвиток та наслідки погіршення погодних умов (формування паводку) з метою вжиття заходів в разі загрози підтоплення населених пунктів.

    424 переглядів