На восьмій сесії VII скликання обласної ради прийнято рішення щодо затвердження Програми «Регулювання водних відносин при проведенні робіт з розчистки русел річок в басейні р. Тиса у Закарпатській області»

Ініціатором розроблення чіткого механізму врегулювання водних відносин при проведенні розчистки русел річок був особисто голова Закарпатської обласної адміністрації Москаль Г.Г., а автором самої ж Програми – Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса.

Обговорення майбутньої Програми

З метою організації взаємодії територіальних управлінь, органів влади й місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання для визначення технічних умов, черговості та механізму з підготовки і проведення робіт з розчистки русел річок, спрямованих на покращення умов проходження паводків на річках Закарпатської області за умови відсутності бюджетного фінансування, Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиси й розроблена дана Програма (дорожня карта дій з розчистки русел).

Потреба у регулюванні водних відносин при проведенні робіт з розчистки русел річок в басейні р. Тиса також зумовлена необхідністю створення механізму упорядкування обліку, складування та реалізації вилучених річкових відкладів і забезпечення відповідної сплати виконавцем платежів та інших відрахувань до обласного бюджету.

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиси доклало максимум  зусиль, щоб нарешті в області була прийнята така Програма і на річках краю був чіткий порядок дій при проведенні розчистки русел, що покладе край самовільним і неконтрольованим роботам на річках краю.

Затверджена сьогодні обласними депутатами Програма «Регулювання водних відносин при проведенні робіт з розчистки русел річок в басейні р. Тиса у Закарпатській області» покликана, в першу чергу, врегулювати відносини, які виникають при проведенні робіт саме без залучення бюджетних коштів.

Затвердження Програми «Регулювання водних відносин при проведенні робіт
з розчистки русел річок в басейні р. Тиса у Закарпатській області»
Метою виконання робіт з розчистки русел річок є:

– зниження гідравлічного навантаження (тиску) на гідротехнічні споруди (дамби, берегоукріплення, напівзагати), корінні береги річок, які зазнають розмиву та ерозії;
– відновлення природного стану русла річок;
– забезпечення умов проходження паводку на ділянках мостових переходів, інженерних комунікацій, що перетинають річку (газо – нафто та продуктопроводи).

Проведення руслоочисних робіт р.Уж, м.Ужгород

Основним аргументом Програми є те, що Виконавець робіт здійснює цільові та добровільні внески (відрахування) до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Розмір цільових та добровільних внесків (відрахувань) складає 10% від собівартості одного метра кубічного річкових наносів, помноженого на обсяг вилучених у звітному періоді річкових відкладів.

Кошти, які надійшли до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, спрямовуються лише на заходи з відновлення та підтримання в належному стані водних об’єктів Закарпаття. Тобто це дасть змогу додатково спрямувати до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища близько 6 млн. гривень на рік, і значить, можна буде зробити більше користі для наших річок.

 

718 переглядів