Відбулася зустріч керівників та експертів Робочої групи технічних експертів з протипаводкового захисту Українсько-Словацької Комісії з питань прикордонних вод

В період з 5 по 7 вересня 2017 року в межах виконання Угоди між Урядом України і Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах відбулась зустріч Робочої групи технічних експертів з протипаводкового захисту Українсько-Словацької Комісії з питань прикордонних вод. Українську делегацію очолював головний інженер БУВР Тиси, заступник Уповноваженого Уряду України, керівник української робочої групи Олег Кисіль, словацьку – головний інженер Кошицького управління водного господарства, керівник словацької частини робочої групи Станіслав Добротка.

Під час огляду водогосподарських об’єктів  на території Словаччини українські експерти ознайомились з невеликими гірськими польдерами в басейні р. Топлі. Зокрема, побували на польдерах Фрічка (об’єм 78 700м3), Вишній Тварожец (68 900 м3) та системи польдерів на Вранівському потічку поблизу м.Враново, які не дивлячись на невеликий об’єм акумуляції, виконують свою протипаводкову захисну функцію. Це був цікавий досвід, який варто перейняти і для будівництва таких невеликих польдерів на території України, зокрема у гірській місцевості басейну р. Уж.

Польдер Вишній Тварожец на Вранівському потічку


Польдер Фрічка

Робота польдера під час проходження паводку

Також експерти ознайомились з виконанням протипаводкових робіт на р. Топля щодо захисту історичного міста Бардеєво, яке неодноразово було затоплено під час високих паводків. Варто зазначити, що не тільки за рахунок Європейських фондів фінансуються протипаводкові роботи, а і місцеві органи влади долучаються до співфінансування.

Протипаводкові роботи для захисту м. Бардеєво

Експерти обох сторін оглянули прикордонну ділянку р. Уж в створі Лекаровці, де в лютому під час паводку спостерігався значний льодовий затор, а також обговорили при яких рівнях необхідно вживати заходи для включення в роботу аварійного водозливу з метою захисту від затоплення прикордонних території.

Наступного дня обидві делегації здійснили огляд водогосподарських споруд в басейні річок Уж, Ріка, Тиса на українській території. Словацькі експерти ознайомились з роботою автоматизованої системи АІВС Тиса, зокрема побували на автоматизованих станціях в с. Крива, м.Тячів, смт. Солотвино в басейні р. Тиса. Також експерти побували на малій ГЕС в с. Нижній Бистрий та ознайомились з виконанням берегоукріплювальних робіт на р. Ріка та водозахисною дамбою на р. Тиса в м. Тячів.

Обговорення проектування регулюючої споруди на р.Уж

АІВС с. Крива

Огляд ГЕС с. Нижній Бистрий

У ході зустрічі Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва за 2016 рік та 8 місяців 2017 року, зокрема щодо організації протипаводкового захисту в 6асейнах річок Уж та Латориця. Сторони інформували одна одну про виконання будівельних, реконструкційних, а також ремонтно-експлуатаційних заходів на об’єктах прикордонних територій за цей період.

Українська Сторона подякувала Словацькій Стороні за підтримку та спільну підготовку проектної заявки в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 HUSKROUA/1702.

В результаті проведеної роботи керівники Робочої групи підписали відповідний Протокол зустрічі 7 вересня 2017 року в м. Ужгород.

506 переглядів