Установчий семінар – презентація регіонального проекту з управління відходами

Установчий семінар – презентація регіонального проекту з управління відходами

6 вересня 2010 р. в готелі “Золота гірка” було представлено регіональний проект, що фінансується ЄС, і має на меті вдосконалення управління відходами у східних країнах Європейської програми добросусідства і партнерства (ЄПДП Східний регіон).

Проект називається “Управління відходами – ЄПДП Східний регіон” і впроваджується в Азербайджані, Білорусії, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні, а також в Російській Федерації. Тривалість проекту – 4 роки.

Учасників семінару привітав заступник голови ОДА В.І. Феєр. Керівник відділу представництва Європейського Союзу в Україні Райн Ханс розповів, про значну увагу Європейського Союзу до впровадження екологічних проектів і допомогу, яка була надана Україні (понад сто мільйонів євро) за період співробітництва в рамках виконання різних програм технічної допомоги. Директор проекту Вікторія Кондрашова (Eptisa, Іспанія) і керівник проекту Поул Саймон ознайомили учасників семінару з проектом, який має на меті сприяння країнам-партнерам в їхніх зусиллях щодо зниження ризиків, що виникають через неналежне управління відходами, що в свою чергу створює небезпеку забруднення довкілля для населення і для природних ресурсів, шляхом співпраці з країнами-партнерами в регіоні.

В Закарпатській області в результаті впровадження цього проекту передбачено провести інвентаризацію існуючих сміттєзвалищ і ліквідацію несанкціонованих місць накопичення відходів і розробити обласну інтегровану стратегію з управління відходами на 15 років для Закарпатської області. При цьому особливу увагу буде приділено організації збору і сортування відходів, налагодженню системи переробки та вторинного їх використання. Партнером Проекту в межах країни є Міністерство охорони навколишнього природного середовища України. Основним бенефіціаром в Закарпатській області є Закарпатська обласна державна адміністрація, місцеві залучені організації включають Державну інспекцію з охорони довкілля, Державне управління з охорони навколишнього середовища та природних ресурсів, Закарпатське обласне управління водного господарства, обласну санітарно-епідеміологічну службу, місцеві неурядові організації.

Національний координатор Олексій Ярошевич розповів, чому в Україні саме Закарпатська область була обрана як пілотна територія впровадження цього проекту і про специфіку регіону, в якому “відходи, що рухаються”, через особливості рельєфу та гідроморфологічні характеристики території Закарпаття, сміття (в основному пластикові пляшки) під час підняття рівнів води змивається і транзитом забруднює не тільки українські території, але й вниз за течією річок Тиса, Уж, Латориця угорські та словацькі землі, що призводить до обґрунтованих претензій з боку наших сусідів і вимагає якнайшвидшого вирішення проблеми. Саме тому діяльність у пілотному регіоні в Україні буде зосереджена в основному на комунальних відходах, включаючи вирішення проблем з утилізації пляшок та інших виробів з поліетилентерефталату, що є гострою проблемою для Закарпаття.

Цікавим був виступ експерта проекту Ніколи Дойчинова про досвід країн ЄС в управлінні відходами. Згідно Директив ЄС, що регулюють цю діяльність, 60-80% відходів повинні піддаватися переробці. Ефективними інструментами в цій роботі є схеми відповідальності виробників щодо пакування продукції, які передбачають обов’язкове виділення коштів компаніями, що пакують, на збір, сортування і утилізацію/переробку відходів, а також податок на продукцію, ліцензування за системи пакування, тощо.

На думку представників Міністерства охорони навколишнього природного середовища, проект є вкрай актуальним, адже в Україні щороку виробляється 701 млрд. тон відходів. Однак, для Закарпаття проблеми утилізації мають свою специфіку, як зазначила обласна влада – через діючі норми ОДБН в гірських районах немає можливості здійснити облаштування полігонів твердих побутових відходів через близькість населених пунктів, водотоків, похилів рельєфу і таке інше. Проте в Берегівському, Мукачівському та Виноградівському районах нині вже діє система збору та утилізації сміття. На серйозних інвесторів очікують і в результаті виконання заходів даного проекту, адже тільки після інвентаризації місць розташування, складу та вивчення інших проблемних питань, пов’язаних з управліннями відходами, інвестор зможе оцінити перспективи і спланувати свою діяльність.

Дуже важливим питанням, яке відмічали і керівники проекту, і учасники семінару є інформування громадськості, роз’яснення проблеми поводження з відходами всім громадянам, а особливо – дітям, без чого неможливо суттєво покращити ситуацію. Такі заходи передбачені проектом і на них буде звертатися особлива увага під час його виконання.

Як зазначив заступник начальника облводгоспу, начальник відділу міжнародного співробітництва І.І.Чмерека, водники краю покладають особливу надію на впровадження цього проекту, адже, як вже зазначали експерти, водні артерії області сильно засмічуються після кожного паводку, від чого страждає як екологія області і здоров’я краян, так і сусідні країни басейну р.Тиса, і наразі щороку маємо прецеденти із закордонними водогосподарськими організаціями, які змушені витрачати значні кошти на утилізацію сміття, що надходить з України, і справедливо вимагають компенсаційних витрат та вжиття попереджувальних заходів по недопущенню забруднень. Було звернуто увагу на необхідність фінансування робіт з прибирання побутового сміття на землях лісового та водного фондів.

До кінця тижня буде сформовано Наглядовий комітет проекту з національних та регіональних представників відповідних міністерств, органів влади, неурядових організацій, завданням якого буде відслідкування і координація діяльності проекту відповідно до визначених цілей.

Наприкінці семінару відбулась прес-конференція для представників ЗМІ.

549 переглядів