Спеціалісти Закарпатського облводгоспу взяли участь у міжнародній конференції “Картування небезпеки і ризиків паводків, і стратегічне планування” у м. Будапешт, Угорщина

1-2 вересня 2010 року у м. Будапешт відбулася міжнародна конференція “Картування небезпеки і ризиків паводків, і стратегічне планування”, де розглядалися методики та методологічні підходи і гідрологічні розрахунки, які будуть застосовуватися при картуванні зон затоплення та визначенні зон ризику для всієї території Угорщини, яке виконується в рамках Державної Програми Охорони навколишнього середовища і енергетики (KEOP), за підтримки ЄС.

В Конференції взяли участь представники провідних проектних гідрологічних та гідротехнічних наукових закладів та інститутів країни, а саме: VITUKI, BME – Vizepitesi es Vizgazdalkodasi Tanszek, KSzI & BME Konzorcium, які представили свої розробки та вдосконалення існуючих методик та підходів. Свої виступи також презентували представники запрошених країн-сусідів: Австрії, Хорватії та України, які ознайомили з станом картування зон затоплення та зон ризиків на в транскордонних басейнах річок.

В загальному зони затоплення та зони ризику діляться на три основні категорії: затоплення паводковими водами; затоплення територій внутрішніми водами; затоплення малими потічками та локальні підтоплення.

Згідно календарного плану виконання проекту методики розрахунків мають бути розроблені та погоджені до кінця 2010 року, а в першій половині 2011 року на основі них розроблена Національна стратегія ризику повеней.

При розробці методики у розрахунках враховано вплив факторів: метеорологічних, гідрологічних, геологічних та гідрогеологічних (рівні ґрунтових та підземних вод), особливості забудови території, насиченість інфраструктури (дороги, мережі та комунікації та багато ін.), землекористування.

Тамара Мірочник

Віктор Дуркот

434 переглядів