Прес-конференція Програми ПКС ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна

Прес-конференція Програми ПКС ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна

14 липня ц.р. в залі Хустської районної державної адміністрації була проведена прес-конференція Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту співробітництва та партнерства (ЄІСП) Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна.

Ця програма реалізується протягом програмного періоду з 2007 по 2013 рр. на зовнішніх кордонах країн-членів ЄС та України. Загальний бюджет ЄІСП на сім років складає 68.6 млн. Євро. Загальною ціллю програми є пожвавлення та поглиблення співробітництва між Закарпатським, Івано-Франківським та Чернівецьким регіонами України та прийнятними і додатковими територіями Угорщини, Румунії та Словаччини в екологічно -, соціально – та економічно-сталий спосіб.

Пріоритетами програми є: економічний та соціальний розвиток, покращення якості навколишнього середовища, покращення ефективності кордону, підтримка співробітництва “люди-людям”.

У прес-конференції взяли участь представники Спільного Органу Управління та Спільного Технічного Секретаріату Програми, Закарпатської ОДА, Закарпатської облради, Хустської РДА, зацікавлені організації та мас-медіа.

Цікавими були виступи проектів – переможців попередньої Програми Сусідства Угорщина-Словаччина-Україна 2004-2006 та першого конкурсу власне Програми ПКС ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна.

З доповіддю на тему “Досвід впровадження Закарпатським облводгоспом проектів міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу” виступив начальник облводгоспу Володимир Чіпак. Він поділився досвідом впровадження проектів міжнародної технічної допомоги ЄС в галузі водного господарства, розповів про комплексний підхід до вирішення проблем галузі в Закарпатті, набутий досвід участі у різних програмах транскордонного співробітництва та особливості впровадження проектів державними бюджетними організаціями. Зокрема, представив два проекти, які наразі завершує впроваджувати облводгосп: проект “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса” Програми Сусідства Румунія-Україна та проект “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса” Програми Сусідства Угорщина-Словаччина-Україна.

Цього ж дня відбулося урочисте підписання перших 3 із 47 грантових контрактів з організаціями, які будуть впроваджувати проекти-переможці першого конкурсу заявок Програми.

1 056 переглядів