Представлено Робочий проект реконструкції Берегівської польдерної системи

23 червня 2010 року в рамках інформаційного семінару відбулося представлення та обговорення з представниками районної влади, органів місцевого самоврядування, зацікавленими організаціями та громадськістю Робочого проекту реконструкції Берегівської польдерної системи, яке було розроблено відповідно до плану заходів проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса”.

Робочий проект був представлений головним інженером проекту ВАТ “Укрводпроект” Кучерявим О.П.

Були присутні представники Ужгородської та Берегівської райдержадміністрацій, експерти проекту і спеціалісти Закарпатського облводгоспу, партнери та експерти проекту, голови сільських рад, представники державного управління екології, інших зацікавлених організацій, мас-медіа.

Начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак у вітальному слові підкреслив значення і роль Берегівської транскордонної польдерної системи і зауважив, що довгі роки Закарпатський облводгосп не мав можливості провести реконструкцію і відповідне технічне переоснащення обладнання насосних станцій, які побудовані на території Берегівської польдерної системи (БПС), тому дуже приємно, що зараз за рахунок отриманого гранту ЄС є перспектива здійснити такі заходи. Він наголосив, що система міждержавна, унікальна за схемою і під час паводку 2001 року, коли на території Берегівської транскордонної польдерної системи вилилися вода (150 млн. м.куб.) з тисайського прорану (біля с.Тарпа, Угорщина), вона спрацювала належним чином, адже затоплення вдалося мінімізувати і саме через її канали і гідротехнічні споруди вдалося відвести паводкові води в річки Тиса і Латориця.

Представляючи розроблені технічні рішення проекту Кучерявий О.П., зробив короткий історичний екскурс будівництва БТПС і наголосив на транскордонних особливостях розподілення стоку. Далі були наведені результати аналізу і рекомендовані проектні рішення з врахуванням всіх чотирьох сценаріїв розвитку паводку на території БПС в залежності від рівнів води на річках Тиса і Латориця.

Проектом реконструкції БПС передбачено: розчищення магістральних каналів Чаронда-Тиса, Чаронда-Латориця, Верхньо-Сернянський, Нижньо-Сернянський, Сипа-Чаронда; реконструкція дамб магістральних каналів; реконструкція гідротехнічних регулюючих споруд та шлюзів-регуляторів, трубчатих переїздів, водовипусків в тілі дамб, які знаходяться в аварійному стані; реконструкція насосних станцій з переоснащенням існуючих насосних агрегатів на більш потужні; обводнення існуючих староріч і понижень; будівництво сухих польдерів для акумуляції надлишкових внутрішніх вод при високих паводках і повенях. Рішення проекту передбачають застосування сучасних матеріалів за новими технологіями. Загальна вартість заходів по реконструкції БПС за робочим проектом складає 310 млн. гривень.

Оскільки ця система є багатофункціональною, в рамках проекту проведено ряд наукових досліджень і в проекті реконструкції враховані результати роботи експертів з сільськогосподарських, біологічних досліджень та оцінки екологічного стану водних об’єктів БПС, досліджень туристично-рекреаційного потенціалу території БТПС.

.

946 переглядів