Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 12 годину 8 липня 2010 р.

Згідно даних АІВС ТИСА за минулу добу по області пройшли сильні довготривалі дощі від 25-35мм в низинній частині області, в горах 50-82 мм (81,9 мм с.Торунь Міжгірського району, 71 мм смт. Ясіня Рахівського району), що складає майже місячну норму опадів.

Значна сума опадів за добу призвела до швидкоплинних підйомів рівнів води у верхів’ях річки Тиса в Рахівському районі +283 см (Рахів), +231 см (Ділове), + 206 см (В.Бичків), у верхів’ях приток в середньому до 100 см, за винятком р. Боржава +249 см, без виходу води на заплаву.

В зв’язку з значними опадами та швидкоплинним підйомом рівнів води відбувся вихід води шаром 10-15 см на проїзну частину автодороги В.Бичків – Ясіня на понижених ділянках біля сіл Хмелів, Луг, на в’їзді в м. Рахів, біля с.Білин в зв’язку з чим припинено рух транспорту.

На 8 год. на даній ділянці р.Тиса (Рахів) швидкоплинно пройшов максимальний рівень паводкової хвилі, що склав 413 см над 0 поста, який перевищив ІІ ступінь захисту – вихід води на заплаву. На 11год 30 хв. спад рівня води склав -45 см. Води р. Тиса зійшли із полотна дороги повністю відновлений рух автомобільного транспорту на ділянці В.Бичків – Ясіня.

За інформацією Тячівського МУВГ 7 липня в с. Тарасівка Тячівського району за рахунок захаращення присадибних кюветів та каналів, а також сміттєвого затору, що утворився на містку через сільській потічок Пригудин відбулося підтоплення місцевим дощовим стоком частин 20 дворогосподарств. На місце виїхали начальник та головний інженер Тячівського МУВГ з аварійною бригадою, затор ліквідовано. В с. Новоселиця Тячівського району в урочищі Полянське на потічку утворився сміттєвий затор під мостом. В результаті підтоплено 8 дворогосподарств.

В смт.В.Бичків Рахівського району для попередження підтоплення з боку потічка Млинівка силами аварійних бригад Рахівської дільниці Тячівського МУВГ та селища ведуться роботи по укладанню мішків з піском. Укладено 500 мішків, задіяно 3 одниці техніки та 12 чоловік аварійних бригад.

Насосні станції не працюють. Рівні нижчі за позначки запуску.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації. Відкрито водовипуски 3 водосховищ на 5м.куб./с.

Надзвичайних та небезпечних ситуацій на водогосподарських об’єктах області не відбувалось.

В рамках діючих Угод про співробітництво на прикордонних водах диспетчерська служба проводить систематичний обмін інформацією з водним господарством Словаччини, Угорщини та Румунії .

Аналізуючи можливий розвиток паводкової ситуації за даними Закарпатського Гідрометцентру та АІВС ТИСА з метою недопущення та зменшення негативного впливу несприятливих погодних умов, для забезпечення безаварійного пропуску можливого зливового паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення Закарпатський облводгосп вжив невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

Органи місцевого самоврядування завчасно попередженні про можливий розвиток паводкової ситуації.

Приведено у підвищену готовність водогосподарські аварійні бригади та техніку.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації у період паводків. Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних безпечних рівнів води. Підготовлено до роботи по перекачці місцевого стоку агрегати та силове обладнання стаціонарних насосних станцій та пересувні насосні станції. Організовано постійне спостереження на загрозливих та новозбудованих ділянках дамб та берегоукріплень, місцях можливого відновлення зсувних процесів та берегової ерозії. Виконується постійний моніторинг гідрологічної ситуації на річках Закарпатської області.

421 переглядів