Ознайомча поїздка групи експертів проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса” з обміну досвідом проектування та будівництва водогосподарських об’єктів

15-16 червня 2010 р. група у складі 16 експертів проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса” взяла участь в ознайомчій поїздці з обміну досвідом проектування та будівництва водогосподарських об’єктів на території діяльності Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ – основного партнера проекту від Угорщини. Основна мета поїздки полягала в ознайомленні зі станом будівництва протипаводкових споруд та інших водогосподарських об’єктів, що втілюються у сусідній країні відповідно до протипаводкової Програми Угорщини – Плану Вашаргелі .

Учасниками української делегації були експерти проекту від Закарпатського облводгоспу, зокрема відділу комплексного проектування, Ужгородського і Берегівського міжрайонних управлінь водного господарства, ГІП ВАТ “Укрводпроект” м.Київ, Міжвідомчої лабораторії УжНУ.

Візит розпочався ознайомленням з Центром протипаводкового захисту Верхнє-Тисайської Дирекції у с. Тисосолко та насосною станцією поблизу. Тут же угорські партнери ознайомили членів делегації з паводковою ситуацією, що склалась цієї весни на території Угорщини та заходами, які були впроваджені для запобігання підтоплення території. Угорські партнери ознайомили українських колег і з проектом протипаводкових заходів в регіоні Берег, які впроваджуються на угорській території. На сьогоднішній день проекти закінчено, планується здійснити будівництво двох польдерів Берег та Лоня до 2012 р. Для обводнення заплавних територій в період межені запроектовані відповідні затвори на впускній споруді та водовипуски, на кругових дамбах польдерів передбачено обладнання шлагбаумів, які дозволяють проїзд на велосипедах.

Члени делегації ознайомились з ділянкою реконструйованої дамби між с. Янд та Тіводор, в с. Шонкад делегація ознайомилась зі складом аварійного запасу матеріалів та отримали змістовну інформацію про роботу інформаційної системи на р. Тур, оглянули автоматичний шлюз, обладнаний автоматизованою системою вимірювання витрат води.

На прикладі водосховища біля с. Нодьсекереш, яке створене для обводнення боліт, угорські партнери розповіли про екологічні заходи, що запроваджуються Угорщиною з метою збереження та відтворення первісного природного стану заплавних території та збереження екосистем.

Делегація відвідала проектну організацію Viziterv Environ ТОВ, де директор компанії Іллеш Лайош розповів про структуру та напрямки діяльності і детально зупинився на спільному українсько-угорському проекті “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса”.

Польову програму продовжив огляд побудованого польдера поблизу с. Ціганд експлуатаційний об’єм якого 92 млн. м3. та вражаючої впускної споруди, яка розрахована на витрату 600 м3/с, що дозволяє знизити рівень води в р. Тиса на 25 см. Довжина дамби польдера 24 км, середня глибина польдера 4,5 м, площа 2400 га. Делегація ознайомилась з іншими гідротехнічними спорудами польдерної системи. Експерти обговорили складності та проблеми, що виникли в процесі будівництва, особлива увага була приділена шляхам вирішення земельного питання, яке виникло з землевласниками на території польдера.

Поїздка була проведена на високому рівні. Українська делегація отримала змістовні та вичерпні відповіді на поставлені запитання, в першу чергу щодо будівництва акумулюючих польдерів .

Під час поїздки делегація відвідала також водяний млин у с. Туріштванді та мала нагоду ознайомитись з історією його будівництва та роботою споруди.

1 648 переглядів