У Географічному центрі Європи відбувся фестиваль “Тиса – молодша сестра Дунаю”

27 червня 2010 р. у с. Ділове Рахівського району у Географічному центрі Європи відбувся фестиваль “Тиса – молодша сестра Дунаю” в рамках проведення Міжнародного Дня Дунаю.

День Дунаю є спільним пан-європейським заходом, спрямованим на інформування і підвищення екологічної культури громадян, який організовує Міжнародна комісія із захисту р. Дунай (МКЗРД). Вже восьмий рік поспіль це свято відбувається одночасно у 14 країнах басейну Дунаю. Україна, як країна Дунайського басейну (річки: Тиса, Прут, Сирет, Дунай) також долучається до святкування Дня Дунаю. Вже четвертий рік поспіль це дійство проводиться і в нашому краї.

Головними організаторами фестивалю “Тиса – молодша сестра Дунаю” в області є Закарпатський облводгосп, Міжнародна комісія з захисту річки Дунай, Закарпатська обласна організація “Всеукраїнської екологічної ліги” та Рахівська районна державна адміністрація. Цьогорічний фестиваль проходив за підтримки всесвітньовідомої міжнародної компанії “Кока-Кола” та ЗАТ “Єврокар”.

Почесними гостями фестивалю були: Олександр Клітко – Делегація Європейського Союзу в Україні, Дмитро Матющенко – Міністерство закордонних справ України, Олексій Ярошевич – Міжнародна комісія з захисту річки Дунай, Пол Бойс – міжнародний експерт з управління водними ресурсами, Кемаль Алієв – міжнародний експерт Програми ПРООН ГЕФ, Олександр Ободовський – Київський національний університет, Сергій Афанасьєв – інститут гідробіології АН України, Володимир Корнєв та Костянтин Титов – Білоруський центральний науково-дослідний інститут комплексного використання водних ресурсів.

Гостей привітали заступник голови Рахівської РДА Олександр Томашук, начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак, представник Міжнародної комісії із захисту р. Дунай Олексій Ярошевич, Голова Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Василь Лобко.

Цього року програма святкування включала в себе:

загально-дунайський конкурс “Дунайський митець”, переможцем якого стали Олексій Паша та Василь Ватаман, школярі з селища Великий Бичків Рахівського району. Вони виготовили дуже оригінальний макет частини свого селища з діючою моделлю водяного млина, підйомного мосту та водорегулюючого шлюзу на річці Тиса. Представлена модель була створена з матеріалів зібраних на березі річки та з природних матеріалів: насіння, камінчиків, гілочок з досконалим механізмом і високим рівнем технічної майстерності. Переможці цього конкурсу отримають можливість поїхати до однієї з європейських країн, де відбудеться фінальний конкурс “Дунайський митець”.

Конкурс дитячої творчості “Тиса має таланти” – демонстрація різних дитячих талантів, об’єднаних темою збереження водних ресурсів. Цей конкурс пісні про річку Тиса або Дунай, в якому виступило надзвичайно багато дітей і колективів, які виконували пісні в сучасному та фольклорному стилі.

Цей конкурс приніс велике задоволення учасникам свята, а загалом у святі взяло участь біля 300 гостей: понад 200 дітей з чотирьох районів Закарпаття: Рахівського, Тячівського, Берегівського (Квасово, Вари), Ужгородського (Баранинці) а також діти з Прикарпаття.

Крім пісень та віршів учасники конкурсу влаштували справжні конкурс моделей одягу з природних, або штучних матеріалів. Юні красуні з великим задоволенням взяли у ньому у подіумі – гордо, кокетливо, наче справжні дорослі моделі, крокували в зробленому своїми руками одязі з серветок, целофану, пластикових пляшок та природних матеріалів (листя, моху, тощо). Цей конкурс був надзвичайно дивовижним – діти виявили велику фантазію у створенні та подачі костюмів. Своїм вбранням учасники конкурсу прагнули привернути увагу громадськості до проблеми вторинного використання штучних матеріалів та обов’язкового використання екологічно чистої сировини.

Фотоконкурс “Зелена дія” – представлення діяльності дитячих екологічних бригад із збереження і відновлення річок. Цей конкурс був надзвичайно цікавим і повчальним, як для дітей, так і для дорослих. Учасники конкурсу приготували стенди, де задокументували очищення річок від сміття, посадку дерев та інші природоохоронні заходи, а на святі у театралізованій формі талановито представили своє бачення актуальних екологічних проблем басейну Тиса та закликали мешканців краю до свідомого ставлення до річок та довкілля.

Конкурс “Тисянська юшка” викликав особливий інтерес у всіх учасників фестивалю. Кожен присутній міг скуштувати свіжо-приготовлену юшку. Команди від кожного району змагались у приготуванні рибної юшки. Смачний приємний аромат розносився над Тисою. Молода команди з Баранинців, досвідчені риболови з Великої Доброні, Варів, Квасова, Тячева та Рахова приготували смачні й по-справжньому витончені юшки, в кожного свої кулінарні секрети, свої рецепти приготування. Журі прийшлося справді пожуритися, щоб визначити найкращих. Перемогла команда села Квасово Берегівського району, яка отримала в подарунок мікрохвильову піч. На другому місці – команда села Велика Добронь, всі інші команди нагороджені цінними заохочувальними призами.

Кожна дитина – учасник отримала приз від організаторів, фірмову кепку з емблемою форелі зафарбованої в кольори державного прапору та фірмову футболку з надписом компанії Кока-Кола та Міжнародної комісії з захисту річки Дунай. На школярів чекав солодкий стіл з тістечками, конфетками, напоями від компанії Кока-Кола.

Закарпатський облводгосп та міжрайонні управління водного господарства підготували для учасників численні заохочувальні призи (канцелярські набори, туристичні рюкзаки, шкільне приладдя, картини, пазли, навушники тощо).

Державне підприємство “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області” (керівник Федів Ростислав) нагородила трьох учасників свята сучасними мобільними телефонами.

Закарпатський облводгосп провів еколого-освітні акції в рамках впровадження двох проектів міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу: проекту “Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса” програми Добросусідства Румунія-Україна та проекту “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса” програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна. Учасники-школи отримали велику кількість інформаційних матеріалів про діяльність Європейського Союзу (тематичні плакати, карти, прапорці), які будуть використані із просвітницькою метою.

На завершення фестивалю було здійснено передачу символічного прапору Дня Дунаю через річку Тису румунським школярам. Цей прапор повинен пройти через всі Дунайські країни, як символ об’єднання всіх, хто живе в Дунайському басейні з метою збереження, охорони та відтворення водних ресурсів.

451 переглядів