Продовжується контроль якості поверхневих вод річок та меліоративних каналів на території Закарпатської області в літній період

У зв’язку з відновленням сухої, аномально спекотної погоди  по Закарпатській області, лабораторією Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса продовжується контроль якості поверхневих вод на водотоках області на вміст розчиненого кисню (проби поверхневих вод відібрано 09-10 серпня 2017 року):

– канал Високобережний, с. Чомонин – 2,7 мгО2/дм3;

– канал Чаронда-Тиса, ст. Есень – 8,5 мгО2/дм3;

– канал Чаронда- Латориця, с. Червоне – 6,7 мгО2/дм3;

– канал Верке, м. Берегово – 4,0 мгО2/дм3;

– р. Тиса смт. Великий Бичків – 8,7 мгО2/дм3;

– р. Тиса смт. Солотвино – 8,5 мгО2/дм3;

– р. Тиса, м. Тячів (водозабір) – 8,9 мгО2/дм3;

– р. Уж, м. Ужгород (водозабір) – 8,7 мгО2/дм3;

– р. Латориця, м. Чоп (водозабір) – 7,9 мгО2/дм3;

– р. Шопурка смт. В. Бичків – 8,6 мгО2/дм3;

З результатів гідрохімічних аналізів поверхневих вод видно, що вміст розчиненого кисню у водних об’єктах Закарпатської області залишається заниженим, але нижче нормативних значень концентрація розчиненого кисню спостерігається лише у меліоративних каналах Верке та Високобережний.

Також лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса були відібрані проби води на загально-санітарний аналіз в пунктах централізованих питних водозаборів, які входять до “Програми державного моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих  вод за радіологічними та гідрохімічними показниками по Закарпатській області (р. Тиса, м. Тячів – питний водозабір, р. Уж, м. Ужгород – питний водозабір, р. Латориця, м. Чоп – питний водозабір). За результатами показників загально-санітарного аналізу якість води в річках питних водозаборів відповідала фоновим значенням якісного стану вод, характерним для літнього періоду.

Радіологічний стан поверхневих вод питних водозаборів протягом липня-серпня не зазнавав суттєвих змін, вміст радіоактивного цезію був значно нижчим від допустимого рівня.

Канал Чаронда-Латориця, с.Червоне Ужгородського району

Канал Чаронда-Тиса, с.Есень Ужгородський район

Лабораторія моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси

420 переглядів