Робоча поїздка українських експертів до Повіту Марамуреш Румунії у межах реалізації проекту Програми Сусідства Румунія – Україна “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса”

Відповідно до Плану заходів з реалізації спільного українсько-румунського проекту та згідно Угоди про партнерство, укладеної між Закарпатським облводгоспом і Марамороською Повітовою Радою, 28 – 29 травня 2010 року відбулась робоча поїздка українських партнерів та експертів проекту до Повіту Марамуреш Румунії, присвячена вирішенню екологічних проблем в басейні р. Тиса.

У складі української делегації, очолюваної керівником проекту – начальником Закарпатського облводгоспу Володимиром Чіпаком, були представники обласного водного господарства, асоційованого партнера – ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”, партнера – Карпатського біосферного заповідника, а також Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Окрім цього, телестудією “Еко-Дніпро” велася відео-зйомка робочої поїздки, матеріали якої буде включено у фільм про діяльність проекту.

Від Румунської Сторони у поїздці взяли участь представники партнерської організації – Марамороської Повітової Ради, а також експерти Системи управління вод повіту Марамуреш і директор румунського природного парку “Гори Марамуреш”.

Програмою поїздки, організованою румунськими партнерами, було передбачено ряд культурних і еколого-освітніх заходів.

Перебуваючи у м. Сігет-Мармацієй, учасники поїздки відвідали Музей Села просто неба, подібний до музею, створеного при Ужгородському замку. На території музею українська делегація мала змогу ознайомитися з румунськими пам’ятками дерев’яної архітектури минулого – церквами, хатами, господарськими атрибутами, привезеними до музею з усіх куточків Мараморощини.

У тому ж місті (Сігет-Мармацієй) учасники зустрічі зробили екскурс у минуле, відвідавши Меморіал жертвам комунізму та опору, створений Фундацією громадської академії на базі місцевої в’язниці.

Найвидовищнішою частиною надзвичайно насиченої програми перебування української делегації у повіті Марамуреш стала прогулянка до Водоспаду Коней, якій передувала поїздка на фунікулері від Туристичного Комплексу м. Борша.

Важливим заходом, у якому взяла участь українська делегація, була зустріч з Головою Марамороської Повітової Ради п. Мірче Маном та іншими високоповажними представниками румунських органів самоврядування, приурочена до відкриття Інформаційного туристичного центру поблизу м. Репедеа, збудованого Повітовою Радою на території природного парку “Гори Марамуреш” за грантові кошти Європейської Комісії.

Ця зустріч була особливо цінною тим, що Українська і Румунська Сторони висловили взаємне бажання найближчим часом вирішити усі офіційні питання щодо створення двостороннього спільного природного резервату “Марамороські Гори”, який у разі його успішного започаткування стане найбільшим за площею природним заповідником у Європі.

Перебування української делегації на території румунського Природного парку і Національного заповідника було завершено прогулянкою туристичним маршрутом до Долини Нарцисів Томнатек Сехлеану.

882 переглядів