Офіційно відкрито Програму транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020»

13 липня 2017 року в м. Еделинь (Угорщина) відбулася урочиста Стартова конференція Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020». Ця Програма була затверджена Єврокомісією в грудні 2015 року та є органічним продовженням аналогічної програми 2007-2013 бюджетного циклу ЄС. Основною метою Програми є підтримка ЄС заходів  спрямованих на інтенсифікацію та поглиблення соціально-економічного співробітництва між прикордонними регіонами України та регіонами країн-членів ЄС, покращення стану навколишнього середовища, готовності до надзвичайних ситуацій, зміцнення спільного розвитку територій та стимулювання прикордонного співробітництва шляхом фінансування спільних транскордонних проектів по різним пріоритетам. В Україні до цільової території програми входять Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька області, в Угорщині – області Саболч-Сотмар-Берег та Боршод-Абауй-Земплен, в Словаччині – Кошицький та Пряшівський край, в Румунії – повіти Марамуреш та Сату-Маре. Органом управління Програми виступає Офіс прем’єр-міністра Угорщини.

На заході були присутні керівники центральних, регіональних та місцевих органів влади, галузевих структур чотирьох країн. В конференції взяла участь і  делегація БУВР Тиси на чолі з начальником Володимиром Чіпаком. Після вітальних слів було представлено правові рамки нової Програми, а також умови вже оголошених перших двох конкурсів на подання заявок. Окрім цього в рамках двох круглих столів посадовці та очільники цільових територій країн провели обговорення основних напрямів транскордонного співробітництва та можливостей найбільш ефективного використання доступного фінансування Програми.

Практично всі доповідачі та учасники обговорень одностайно відзначили необхідність вдосконалень у сфері охорони здоров’я, протипаводкового захисту, поводження з твердими побутовими відходами, туризму, розбудови прикордонної інфраструктури, збереження культурної спадщини. На цих питаннях та пріоритетах Закарпаття акцентував увагу і виконуючий повноваження голови Закарпатської облради Йосип Борто.

До виступів в рамках другого круглого столу також був запрошений начальник БУВР Тиси. Володимир Чіпак в своєму виступі зазначив вагомість створення та роботи даної Програми у поглибленні вже існуючих транскордонних зв’язків та започаткуванні нових. Відзначив, що БУВР Тиси має хороший досвід у реалізації таких проектів, завдяки яким вдалося створити фахово підковану та досвідчену команду для їх підготовки та втілення. Саме завдяки подібним проектам вдосконалювалась спільна українсько-угорська АІВС-«Тиса», здійснено ряд досліджень із застосуванням новітніх технологій та розробок у сфері моделювання паводків та оцінки ризиків затоплень. Акцентував увагу на необхідності реального застосування басейнового принципу у вирішенні різного роду соціально-економічних, водогосподарських, екологічних та туристичних питань, що підтверджує і практика створення транснаціональних програм, територіальних об’єднань та міжнародних організацій із назвою відповідних річкових басейнів. Це все вказує на те, що саме басейновий підхід може дати максимально позитивний ефект у вирішенні спільних транскордонних проблем і завдань. В. Чіпак також відзначив, що не дивлячись на те, що у порівнянні з попереднім бюджетним циклом на нову Програму виділено більше коштів, їх поділ по пріоритетам, на жаль, не дає можливості реалізувати масштабні структурні роботи в галузі водного господарства, які на сьогодні є надзвичайно нагальними задля безпеки як українських, так і прикордонних територій сусідніх країн ЄС. У зв’язку з цим висловив сподівання на розробку додаткових можливостей фінансування такого роду заходів з структурних фондів ЄС задля створення безпечного та процвітаючого басейну р. Тиси.

 

466 переглядів