У Німецькій Мокрій зводять дамбу вздовж річки Мокрянка (ФОТО)

Як розповів Руськомокрянський сільський голова Анаталій Барна, впродовж останніх двох тижнів у с. Німецька Мокра, в урочищі Айбул, триває будівництво гідроспоруди протяжністю 148 м на річці Мокрянка. Кошти на зведення споруди виділено з обласного бюджету, а виконує роботи фірма «ПМК-78 м. Виноградів» (керівник Й.А.Вайда).

– Наразі будівництво гідроспоруди на завершальному етапі. Добротна дамба висотою півтора метра та з підніжжям шириною три метри здатна захистити від розливу річки та підтоплення понад 20 будинків, що знаходяться неподалік. Раніше це була одна з найбільш  аварійних ділянок у селі. Саме тут  у 1998 році під час паводку повноводна річка прорвала дамбу та забрала 5 житлових будинків. І хоч згодом берегову лінію укріпляли мокрянці, встановлюючи підпірні стінки, та вода постійно їх руйнувала. Тому вже у останні роки, коли на річці Мокрянка вирував паводок, вода підмивала не тільки сільськогосподарські наділи, а й кілька опор електромережі, чим створювала неабияку небезпеку для селян. Однак відтепер мешканці села можуть бути спокійні – дамба їх захистить,  – зазначає Анатолій Михайлович.

Після завершення будівництва цієї гідроспоруди, на річці Мокрянка у Німецькій Мокрій та Руській Мокрій буде зведено ще кілька захисних споруд.  На черзі – будівництво дамби протяжністю 90 м на березі річки Мокряна при в’їзді до села Німецька Мокра. А до кінця літа заплановано ще закріпити обидва береги та замінити підпірні стінки на одному з них вздовж річки Мокрянка в урочищі Росушний, що у Руській Мокрій. Також у с. Руська Мокра, в урочищі Присілок, буде розчищено 170 м русла річки.

– Якщо вдасться заплановане реалізувати, то наші населені пункти будуть надійно захищені від ймовірної водної стихії, – резюмував Анатолій Барна.

Джерело інформації: Tyachiv.com.ua

 

552 переглядів