22 – 23 квітня 2010 року в м. Ужгород відбулась зустріч робочої групи експертів з вивчення методик побудови кривих вільної поверхні та обчислення розрахункових рівнів різної паводкової забезпеченості на українсько-угорських прикордонних ділянках басейну р. Тиса.

22 – 23 квітня 2010 року в м. Ужгород відбулась зустріч робочої групи експертів з вивчення методик побудови кривих вільної поверхні та обчислення розрахункових рівнів різної паводкової забезпеченості на українсько-угорських прикордонних ділянках басейну р. Тиса. Ця робоча група була створена на початку 2010 року в межах виконання Угоди між Урядом України і Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах.

Українську і угорську делегації на зустрічі очолювали керівники робочих груп – головний інженер Закарпатського облводгоспу Олег Кисіль та технічний директор Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ Іштван Дойко. У роботі зустрічі від Української Сторони взяли участь Заступник Уповноваженого Уряду України Володимир Чіпак, делегація від проектного інституту ВАТ “Укрводпроект” (м. Київ) на чолі з головою правління Віталієм Дупляком, фахівці проектного інституту “Львівдіпроводгосп” та начальники відділів облводгоспу. Угорську делегацію на зустрічі представили фахівці Головної Дирекції водного господарства і охорони навколишнього середовища, Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ, директори ТОВ “VITUKI” і ТОВ “VIZITERV Environ”.

Протягом першої зустрічі новоствореної робочої групи Сторони представили одна одній аспекти української і угорської практики обчислення розрахункових рівнів різної паводкової забезпеченості, обговорили розвиток інформаційно-вимірювальної системи моніторингу паводкової ситуації в басейні Верхньої Тиси та використання моделей опади-стік.

Експерти Сторін погодились у тому, що існуючі українські і угорські нормативні документи та методики розрахунку розрахункових рівнів паводкових вод не дають можливості отримати однакові результати щодо рівнів води в прикордонних створах р. Тиса Вілок – Тисабеч, Бадалово – Тивадор, Чоп – Загонь. Отже, за результатами зустрічі було вирішено в поточному році докласти зусилля та вишукати кошти для виконання спільної роботи з наближення і об’єднання методик розрахунків з метою отримання однакових результатів для прикордонних створів, які в послідуючому були б затверджені як базові для наступних розрахунків рівнів води у водотоках басейну р. Тиса.

Члени робочої групи домовились в тому, що їхня наступна зустріч відбудеться в ІV кварталі 2010 року в м. Ніредьгаза.

419 переглядів