7 – 8 квітня 2010 року відбулась планова зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

7 – 8 квітня 2010 року відбулась планова зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

7 – 8 квітня 2010 року в м. Ужгород в межах виконання Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах відбулась планова зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод з оглядом гідротехнічних споруд на українсько-угорських прикордонних територіях.

Українську і угорську делегації на зустрічі очолювали керівники робочих груп – головний інженер Закарпатського облводгоспу Олег Кисіль і головний інженер Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ Іштван Дойко.

Учасники зустрічі здійснили огляд та зробили оцінку технічного стану водозахисних споруд у басейні р. Тиса та її приток на території України, зокрема:

  • правобережної дамби р. Тиса на ділянці Бадалово – Вари;
  • правобережної і лівобережної водозахисних дамб р. Боржава на ділянці Бене – Вари;
  • території запланованого будівництва польдеру Четово – Вари;
  • водозахисної дамб р. Латориця в населених пунктах Старе Давидково і Нове Давидково та НС-4 ЛОС в с. Драгиня;
  • НС-22 ЛОС (с. Холмці) і НС-5 ЛОС (с. Геївці);
  • берегоукріплень та греблі на р. Уж в с. Кам’яниця;
  • водозахисної дамби, берегоукріплень р. Тур’я та гідрометеорологічної станції в с. Сімер.

    Сторони констатували, що оглянуті водозахисні об’єкти на даний час знаходяться у задовільному стані й технічно забезпечують надійний захист населення та прикордонних територій від шкідливої дії вод на вздовж українсько-угорського державного кордону.

    Учасники зустрічі виконали оцінку паводкової ситуації, яка склалася з часу проведення XV Наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на українсько-угорських прикордонних водах у жовтні 2009 року до початку квітня 2010 року, а також проаналізували інформацію щодо нинішнього стану функціонування спільної АІВС-“Тиса”. Слід відмітити, що з 1 січня 2010 року введено в дію на постійній основі актуалізований “Порядок експлуатації спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-“Тиса””, який дає можливість своєчасно розробляти і приймати управлінські рішення щодо захисту населення і територій від шкідливої дії вод.

    Окрім цього, на зустрічі керівники робочих груп і експерти обговорили питання проведення наприкінці квітня цього року в м. Ужгород зустрічі експертів новоствореної робочої групи з вивчення методик побудови кривих вільної поверхні та обчислення розрахункових рівнів різної паводкової забезпеченості на українсько-угорських прикордонних ділянках басейну р. Тиса.

    Наприкінці засідання керівники делегацій узгодили програму продовження зустрічі робочої групи із захисту від шкідливої дії води з оглядом гідротехнічних споруд на території Угорської Республіки у період з 15 по 16 квітня 2010 року. Сторони обговорили основні питання порядку денного Протоколу зустрічі, який буде підписано за результатами її проведення 16 квітня у м. Ніредьгаза, Угорська Республіка.

    373 переглядів