Семінар з впровадження моніторингу поверхневих вод згідно Водної Рамкової Директиви ЄС

Минулого тижня представники БУВР Тиси взяли участь у регіональному (для Західного регіону) семінарі-тренінгу «Імплементація вимог Водної Рамкової та Паводкової Директив ЄС», який проходив у м. Тернопіль в рамках впровадження проекту ЄС «Підтримка України в апроксимації напрацьованого законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» (проект АПЕНА). До участі в семінарі були запрошені представники державних організацій, які наразі займаються моніторингом поверхневих вод: Держводагенство, ДСНС, Укргідрометцентр, ЦГО, та їх регіональні підвідомчі організації.

Ярміла Маковінська, представник Слоацького дослідного інституту водних ресурсів, експерт проекту АПЕНА розповіла про моніторинг поверхневих вод згідно вимоги ВРД ЄС та досвід Словаччини.

Учасники працювали в тренувальних сесіях: «Визначення масивів поверхневих вод категорій річки та озера» (Оксана Коноваленко), «Екологічний (загальні фізико-хімічні параметри) та хімічний стани масивів поверхневих вод: крок за кроком до європейських вимог» (Едуард Осійський, Марія Скоблей, національний експерт МКЗД), «Гідробіологічний моніторинг поверхневих вод: сучасний стан та концепція його реалізації в Україні (Оксана Мантурова, Інститут Гідробіології НАНУ).

Про гідроморфологічний моніторинг поверхневих вод (вимоги ВРД ЄС та його імплементація в Україні) розповів Олексій Ярошевич, експерт проекту, а про методику розробки карт ризиків та загроз затоплень у країнах ЄС – експерт проекту Костянтин Тітов.

В процесі обговорення представники  БУВР Тиси висловили своє бачення щодо проведення моніторингу поверхневих вод. Зокрема,  лабораторія моніторингу  вод та ґрунтів Басейнового управління водних ресурсів готова виконувати визначення загальних фізико-хімічних параметрів, специфічних (синтетичних та несинтетичних) речовин забрудників, пріоритетні речовини забрудники (важкі метали) для встановлення екологічного стану та екологічного потенціалу поверхневих вод.  Найближчим часом БУВР Тиси планує в рамках міжнародної технічної допомоги  закупити сучасне аналітичне обладнання для виконання всіх 45 пріоритетних речовин відповідно до наказу Мінприроди №45 від 6 лютого 2017 р.

Позиція БУВР Тиси щодо гідроморфологічного моніторингу наступна: в басейні Тиси проведені гідроморфологічні дослідження річок Уж, Латориця, Верхня Тиса, Боржава, Батар, спеціалісти міжрайонних управлінь пройшли навчання, мають фаховий досвід з визначення гідроморфологічних елементів якості і готові самостійно забезпечити виконання гідрологічного моніторингу масивів поверхневих вод річкового басейну Тиси.

Щодо біологічних показників якості лабораторія моніторингу БУВР Тиси готова виконувати визначення фітопланктону у поверхневих водах річкового басейну Тиси. При достатньому фінансовому та  сучасному лабораторному забезпеченні потенціал лабораторії БУВР Тиси дозволить нам повністю забезпечити впровадження ВРД ЄС в частині моніторингу поверхневих вод.

661 переглядів