Закарпатський облводгосп на Заключній Конференції для українських проектів-переможців Програми сусідства

Закарпатський облводгосп на Заключній Конференції

для українських проектів-переможців Програми сусідства

17-18 березня ц.р. спеціалісти Закарпатського облводгоспу прийняли участь у Заключній Конференції для українських проектів-переможців Програми сусідства Угорщина-Словаччина-Україна 2004-2006, яка була організована Спільним Технічним Секретаріатом Програми. Першого дня в приміщенні економічного факультету Ужгородського Національного Університету було проведено засідання, в якому взяли участь представники Міністерства економіки України, Закарпатської обласної державної адміністрації, генеральні консули Угорської та Словацької республік в Ужгороді, обласних рад угорських областей Сабольч-Сатмар-Берег та Боршод-Абауй-Земплен, словацьких Кошицького та Пряшівського самоврядних країв, а також представники проектів-переможців Програми.

Спочатку Спільний Технічний Секретаріат прозвітував про впровадження Програми сусідства Угорщина – Словаччина – Україна 2004- 2006, а потім учасники прослухали доповідь Секретаріату про перші результати та перспективи Програми прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013.

Нагадаємо, що Україна стала учасницею чотирьох програм сусідства і однією з них є програма Угорщина-Словаччина-Україна, бюджет якої для української сторони склав 4,5 млн.Євро.

Реалізація програми відкрила можливості для покращення транскордонної співпраці органів влади, професійних організацій, органів місцевого самоврядування і громадських об’єднань прикордонних регіонів Угорщини, Словаччини та України, що позитивно відобразилось на динаміці відносин між країнами.

Українські організації представили дев’ять проектів – переможців за визначеними пріоритетами Програми, зокрема, соціально-економічний розвиток, захист навколишнього середовища та сприяння розвитку транскордонної інфраструктури у прикордонних регіонах.

Закарпатський облводгосп представив два проекти Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р. Боржава” та “Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р. Тиса”. Результати проектів презентували спеціалісти Закарпатського облводгоспу, менеджери реалізації цих проектів, відповідно Марина Скраль і Світлана Ребрик. Було підкреслено, що заходи, які були реалізовані та реалізуються на сьогодні коштами програми позначилися вагомим внеском у створення цілісної системи протипаводкового заходу в басейні р. Тиса в Закарпатській області.

На другий день учасники конференції на місцях ознайомилися з досягненнями і результатами реалізації заходів проектів.

У Мукачеві, головний лікар обласної дитячої лікарні Єлизавета Біров представила здобутки досягнуті медичним закладом в рамках реалізації проекту “Розробка та впровадження транскордонної соціально-медичної Програми реабілітації для дітей з ураженням нервової системи із національних меншин та соціально незахищених верств населення”. Було показано учасникам конференції також реконструйовані під’їздні шляхи до КПП “Косино” та “Дзвінкове” та Регіональний туристично-інформаційний центр Закарпаття у м.Берегово.

На завершення другого дня програми, начальник Закарпатського облводгоспу Чіпак В.П. ознайомив учасників конференції з діяльністю облводгоспу, в тому числі з реалізацією проектів Європейського Союзу, що дозволили зробити якісний крок вперед у розвитку водного господарства в Закарпатській області.

459 переглядів