Актуальні проблеми на порядку денному українсько-угорської зустрічі заступників Уповноважених Урядів

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом 23 – 25 травня 2017 року на території Угорщини відбулася планова зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

В рамках зустрічі було проведено огляд водогосподарських споруд на угорській території, підготовлено проект протоколу ХХІ наради Уповноважених Урядів Сторін, яку планується провести у вересні 2017 року, а також обговорено актуальні питання співробітництва на прикордонних водах, зокрема щодо підготовки спільних проектів в рамках Програм транскордонного співробітництва Європейської Комісії та інших міжнародних фінансових джерел.

Під час місцевого огляду зокрема було оглянуто прикордонну ділянку захисної смуги біля с. Бадалово Берегівського району, де вздовж підошви дамби угорськими колегами на українській території було виконано вирубку дерев та розчистку від чагарнику. Роботи виконувались в квітні-травні цього року за сприяння водогосподарників і прикордонних служб сторін з метою ефективного виконання захисних заходів під час високих паводків.

При підготовці проекту протоколу наради Уповноважених, Сторони акцентували увагу на питаннях діяльності в галузі протипаводкового захисту і захисту від внутрішніх вод на прикордонних водах, гідрометеорології і водних ресурсів, охорони якості прикордонних вод, а також поводження з твердими побутовими відходами в басейні Верхньої Тиси. Повторно звернули увагу на необхідність якнайшвидшої реконструкції на українській території лівобережної лінії захисту р. Тиса між смт. Вилок і смт. Королево, правобережної дамби р. Тиса на ділянці Вари-Бадалово, а також будівництва запланованих з обох сторін протипаводкових польдерів і гірських ємностей. Відзначили потребу у підготовці спільного плану управління заплавними територіями для ділянки р. Тиса спільного інтересу, проведення спільних геодезичних вишукувань меліоративних каналів, а також дослідили можливості управління водними ресурсами на прикордонних системах в засушливі періоди.

В рамках зустрічі керівники Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства та БУВР Тиси підписали договір підряду «Про реконструкцію українських станцій спільної АІВС-«Тиса» в 2017 році», згідно якого Угорська Сторона надасть БУВР Тиси кошти для реконструкції 6-ти станцій спільної АІВС-«Тиса».

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

409 переглядів