Оперативна інформація про можливе підвищення рівнів води на річках Закарпатської області

Протягом 24 травня та вночі 25 травня на більшій частині території Закарпатської області очікуються сильні дощі, місцями зливи. Згідно прогностичної системи Аладін за добу випаде до 70 мм. опадів.

Згідно прогнозу моделюючого комплексу DIWA 24 – 25 травня очікується підвищення рівнів води на річках області:

На р.Уж – до 1.0 м. без виходу води на заплаву.

На р.Латориця – до 1.5 м. без виходу води на заплаву.

На р.Боржава у створі Довге – до 1.0 м. без виходу води на заплаву, в нижніх течіях р.Боржава (Н.Ремета) до 2.0 м. з можливим виходом води на заплаву.

На р.Тиса (у верхів’ях (у створі Рахів) – до 1.0 м., на ділянці Тячів – Крива – до 1.5 м. без виходу води на заплаву.

В місцях проходження сильних злив буде формуватись значний місцевий стік, з загрозою підтоплення понижених місць. На малих водотоках швидкоплинне підняття рівнів води на 0.5-1.0 м.

В зв’язку з настанням на території області періоду виникнення швидкоплинних зливових паводків переважно на малих водотоках в межах населених пунктів та для попередження виникнення надзвичайних ситуацій  з підтопленням дворогосподарств, руйнуванням проїзних мостиків та проїзної частини вулиць та для забезпечення координації дій водогосподарських організацій, місцевих рад та населення, підвідомчим міжрайонним управлінням водного господарства дано доручення:

  1. Попередити всі районні  сільські та селищні  ради про можливі за рахунок сильних злив швидкоплинні підйоми рівнів у малих водотоках, звернути увагу на стан їх захаращенність в межах населених пунктів, що може спричинити розмив незакріплених берегів, руйнування місцевих доріг та підтоплення дворогосподарств поверхневим внутрішнім стоком.
  2. Зобов’язати місцеві органи влади для попередження підтоплення організувати та провести попередню прочистку присадибних кюветів, вуличних канав, малих водотоків та переїздів через них в межах населених пунктів від побутового сміття, чагарників та залишків деревини.
  3. Перевірити реальну наявність сільських аварійних бригад і підготувати їх до дій під час зливових паводків.
  4. Провести  підготовку водосховищ для акумулювання  паводкових вод.
  5. Провести очистку та перевірку всіх водопропускних гідротехнічних споруд та шлюзів-регуляторів.
  6. Підготувати до роботи по перекачці місцевого стоку агрегати та силове обладнання стаціонарних насосних станцій, пересувні насосні станції, насоси та мотопомпи.
  7. Привести у підвищену готовність техніку та відомчі аварійні бригади, аварійний запас матеріалів, інструмент та спорядження.
  8. Визначити можливі аварійно-небезпечні місця, вести постійне спостереження на загрозливих ділянках.

437 переглядів