Оперативна інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області 24 лютого 2010 р.

Оперативна інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області

24 лютого 2010 р.

Минулої доби по області спостерігалась тепла, з дощами 1-7 мм, погода. На річках відмічаються незначні коливання рівнів води. На Тисі та в нижніх течіях р.Стара та р.Боржава продовжується зниження рівнів води до – 68 см на добу На р.Латориця та р.Тиса в районі м.Чоп завершилось формування максимальних рівнів води з досягненням відповідно ІІІ ступеню протипаводкового захисту 635 см на р.Латориця (історично максимальний 750 см) вода на заплаві у міждамбовому просторі та І ступеню на р.Тиса в корінних берегах – без виходу води на заплаву.

Протягом доби очікується тепла, з незначними опадами, погода, на річках – незначні коливання рівнів води, на Тисі та в нижніх течіях р.Стара, р.Латориця, р.Боржава продовжиться зниження рівнів.

Паводкова ситуація контролюється службами Закарпатського облводгоспу. Всі служби облводгоспу та підвідомчих управлінь експлуатації працюють відповідно до Положення про роботу в період паводків, для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій. Відповідно до наказів по облводгоспу та міжрайонних управліннях встановлено цілодобове чергування інженерно-технічних працівників. Приведені у підвищену готовність аварійні бригади, техніка, спорядження та запас матеріалів для аварійних робіт.

Руслоформуючий паводок з льодоходом відновив процеси берегової ерозії, в с. Вільхівці Тячівського району відновився підмив берега та підошви не реконструйованої дамби по довжині 25 м, на місці працювала комісія облводгоспу та дирекції будівництва водогосподарських об’єктів щодо включення даного об’єкту у план будівництва поточного року, силами аварійної бригади Тячівського МУВГ виконувались невідкладні роботи по призупиненню подальшого розмиву. Інших надзвичайних та небезпечних ситуацій на водогосподарських об’єктах області не відбувалось.

В зв’язку з паводковою ситуацією відновлена робота насосних станцій. Працювала 21 насосна станція Латорицької та Берегівської осушних систем, перекачано 8,161 млн. м3. Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних безпечних рівнів води, магістральні канали Латорицької, Берегівської, Сальвинської, Батарської осушних систем працюють на повний переріз.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків, проводиться акумуляція та регуляція паводкового стоку. За акумульовано 18,6 млн.м3 паводкових вод. У міждамбовому просторі р.Латориця м.Чоп утримується 57,8 млн.м3 паводкових вод.

Протягом доби очікується тепла, з незначними опадами, погода, на річках – незначні коливання рівнів води, на Тисі та в нижніх течіях р.Стара, р.Латориця, р.Боржава продовжиться зниження рівнів

Гідрометеорологічний прогноз на 25.02.2010 р.: Хмарна з проясненнями погода, вночі часом дощ в горах з мокрим снігом, вдень без істотних опадів. В гірських районах місцями ожеледиця. Вітер південно-східний 5-10 м/с. Температура вночі 0-5°, вдень 6-11° тепла, в горах подекуди вночі 0-2° морозу, вдень 0-2° тепла.

339 переглядів