Оперативна інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області 22 лютого 2010 р.

Оперативна інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області

22 лютого 2010 р.

Протягом 19-20 лютого на території Закарпатської області утримувалась тепла, з дощами погода. Сума опадів за дві доби склала до 55 мм (Тересва-Усть-Чорна). Максимальні температури повітря підвищувалися до +8+90С на низині та 2-30С тепла на високогір’ї. За даними снігозйомки Закарпатського Гідрометцентру на 15 лютого 2010 року в горах встановився сніговий покрив до 50 см (м.ст.Плай), щільність до 0,37 г/см3, що утримував запас води до 181 мм, це дало додатковий підйом рівнів у водотоках за рахунок сніготанення.

Все це призвело до формування та проходженням на річках області середнього за потужністю весняного сніго-дощового паводку з льодоходом. За даними автоматизованих вимірювальних станцій АІВС “ТИСА” амплітуда підйомів рівнів води на притоках Тиси та Верхній Тисі – 1,8 м (Рахів) ; на Тисі, ділянці В.Бичків – Вилок, – 2,8-3,5 м (Тячів, Вилок)- ріки в корінних берегах – без виходу води на заплави, в нижніх течіях річок Боржави і Латориці – 2,75 м. з початковим виходом води на заплави та у міждамбовий простір.

На річках області проходить льодохід, під час льодоходу затори льоду на перешкодах, призводили до швидкоплинного підйому рівнів. На місця заторів ( найпотужніший р. Репинка с.Келечин Міжгірського району довжина 550 м ) працювали спільні аварійні підрозділи сільських рад, водного господарства та МНС, більшість заторів самоліквідовувались.

Паводкова ситуація контролюється службами Закарпатського облводгоспу. Всі служби облводгоспу та підвідомчих управлінь експлуатації працюють відповідно до Положення про роботу в період паводків, для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій. Відповідно до наказів по облводгоспу та міжрайонних управліннях встановлено цілодобове чергування інженерно-технічних працівників. Приведені у підвищену готовність аварійні бригади, техніка, спорядження та запас матеріалів для аварійних робіт.

В с.В.Лучки Мукачівського району, внутрішнім поверхневим стоком – талими та дощовими водами підтоплено центральну вулицю. По відкачці води працювала аварійна бригада Мукачівського МУВГ- 4 чол. і мотопомпа-“Хонда”.

В с.Холмці Ужгородського району також за рахунок внутрішнього поверхневого стоку підтоплено 4 дворогосподарства, на відкачці працює СНП Ужгородського МУВГ та стаціонарна насосна станція Мукачівського МУВГ.

В с.Тересва Тячівського району (р-н речового ринку) перелив автодороги Тячів-Рахів внутрішнім поверхневим стоком за рахунок засмічення придорожнього кювету та труби під дорогою. Дорожніми службами району спільно з аварійними бригадами сільради та управління експлуатації проведено розчистку кювету та труби, підтоплення дворогосподарств попереджено, перелив ліквідовано.

Руслоформуючий паводок з льодоходом відновив процеси берегової ерозії, в с. Вільхівці Тячівського району відновився підмив берега та підошви не реконструйованої дамби по довжині 25 м, на місці працювала комісія облводгоспу та дирекції будівництва водогосподарських об’єктів щодо включення даного об’єкту у план будівництва поточного року, силами аварійної бригади Тячівського МУВГ виконувались невідкладні роботи по призупиненню подальшого розмиву. Інших надзвичайних та небезпечних ситуацій на водогосподарських об’єктах області не відбувалось.

В зв’язку з паводковою ситуацією відновлена робота насосних станцій. На повну потужність працювало 15 насосних станцій Латорицької та Берегівської осушної системи , перекачано 2 316 220 м3. Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних безпечних рівнів води, магістральні канали Латорицької, Берегівської, Сальвинської, Батарської осушних систем працюють на повний переріз.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків, проводиться акумуляція та регуляція паводкового стоку. За акумульовано 15,5 млн.м3 паводкових вод. Запас рівнів для акумуляції становить 1-1,5 м до НПГ.

Протягом доби на річках області продовжиться поступове зниження рівнів води, Тільки на Латориці і Тисі, в районі м.Чоп – продовжиться підвищення рівнів води: 0.3-0.6 м, та 2.5-3.0 м., відповідно – вихід води на заплави у міждамбовий простір.

Гідрометеорологічний прогноз на 23-24.02.2010 р.:

23.02 Хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Вітер південний 7-12 м/с. Температура вночі 2° тепла – 3° морозу, вдень 2-7° тепла, у горах місцями вночі 4-7° , вдень 0-3° морозу.

24.02 Хмарно, вночі невеликі опади, вдень місцями слабкий дощ. Вітер південно-західний 5-10 м/с. Температура вночі 3° тепла – 2° морозу, вдень 5-10° тепла, у горах місцями протягом доби 3° морозу – 2° тепла.

317 переглядів