18 лютого ц.р. відбулося офіційне відкриття Інформаційного Протипаводкового Центру (ІПЦ) в м. Тячів на базі Тячівського міжрайонного управління водного господарства в рамках виконання міжнародного проекту

Відкриття Інформаційного Протипаводкового Центру в рамках виконання міжнародного проекту

Згідно плану виконання заходів проекту Програми Сусідства Румунія – Україна “Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса”, 18 лютого ц.р. відбулося офіційне відкриття Інформаційного Протипаводкового Центру (ІПЦ) в м. Тячів на базі Тячівського міжрайонного управління водного господарства.

Метою створення Центру є збір, обробка та оперативне розповсюдження інформації про паводкову ситуацію у верхів’ї р. Тиси з використанням сучасних інформаційних та комунікаційних технологій.

У відкритті взяли участь представники Державного Комітету України по водному господарству, Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Закарпатської облдержадміністрації, проектного інституту ВАТ “Укрводпроект”, Тячівської райдержадміністрації. Румунські гості представляли партнерів Повітову раду Марамуреш, Управління Вод Сомеш – Тиса та Національну адміністрацію “Води Румунії”.

Менеджер проекту Марина Скраль розповіла присутнім про реалізацію проекту, його цілі та заходи.

Начальник Закарпатського облводгоспу, керівник проекту Володимир Чіпак інформував присутніх, що основними завданнями Центру є збір інформації від автоматизованих гідрометеорологічних станцій, розташованих в зоні діяльності басейну р.Тиса через лінію мікрохвильового зв’язку щодо кількості опадів, рівня води та температури повітря, їх обробка та аналіз; участь в організації пропуску паводку на водотоках та гідротехнічних спорудах; підготовка вихідних даних для актуалізації Гео-інформаційної системи; забезпечення виконання окремих положень Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах.

Для забезпечення успішної діяльності Центру в рамках проекту здійснено ремонт приміщення, придбано офісні меблі та обладнано чотири робочих місця комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням, включаючи Гео-інформаційну систему Тячівського і Рахівського районів. Також Центр забезпечено локальною та автоматизованою телефонною мережами, VРN – зв’язком та мікрохвильовим зв’язком для отримання та передачі даних. В Центр надходитимуть дані з водозбірної площі 3,7 тис.км2 басейну р.Тиса від 15 автоматизованих станцій системи АІВС-ТИСА.

Експерти проекту Віктор Дуркот та Світлана Ребрик представили присутнім процес надходження даних від автоматизованих гідрометеорологічних станцій до ІПЦ, програмне забезпечення для отримання та опрацювання оперативної інформації, створення і використання геоінформаційної системи для роботи ІПЦ.

652 переглядів