Інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області

Інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області

Відповідно до штормового попередження Закарпатського Гідрометцентру від 18 лютого 2010 року протягом 20-го лютого по Закарпатській області очікуються сильні дощі, в горах подекуди з мокрим снігом. Вдень посилення південно-західного вітру місцями 17-22 м/с.

Протягом 19-21 лютого на річках області прогнозується підвищення рівнів води на 0.5-1.5 м, в нижніх течіях річок Боржава, Латориця, Стара – 1.0-2.5 м. На річках відбудеться руйнування льодового покриву, льодохід, на окремих ділянках річок та біля мостових переходів можливе утворення заторів льоду з швидкоплинним підвищенням рівнів води на 0.5-1.0 м. За даними снігозйомки Закарпатського Гідрометцентру на 15 лютого 2010 року в горах встановився сніговий покрив до 50 см (м.ст.Плай), щільність до 0,37гр/см.куб, що утримує запас води до 181 мм, що дасть додатковий підйом рівнів у водотоках за рахунок інтенсивного сніготанення.

Аналізуючи можливий розвиток паводкової ситуації за даними Закарпатського Гідрометцентру та АІВС ТИСА з метою недопущення та зменшення негативного впливу несприятливих погодних умов, для забезпечення безаварійного пропуску льодоходу, сніго-дощового паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення Закарпатський облводгосп приступив до виконання невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

На даний час підрозділами облводгоспу проводиться:

  • Попередження всіх районних сільських та селищних рад про можливий підйом рівнів та льодохід, звернуто їх увагу на стан захаращенності водотоків в межах населених пунктів, що сприятиме підтопленню дворогосподарств поверхневим внутрішнім сніготалим стоком, рекомендується, для попередження підтоплення, провести попереднє очищення присадибних кюветів канав та малих потічків.
  • Очистка водопропускних гідротехнічних споруд та шлюзів-регуляторів від льоду і снігу, перевіряються всі затвори.
  • Підготовка до роботи по перекачці місцевого стоку агрегатів та силового обладнання стаціонарних насосних станцій та пересувні насосні станції.
  • Підготовка водосховищ для акумулювання паводкових вод.
  • Приведення у підвищену готовність техніки та аварійних бригади, аварійного запасу матеріалів, інструменту та спорядження, а особливо багри, кірки, лопати, сокири, бензопили для ліквідації можливих заторів.
  • Проводиться інструктаж лінійних працівників та аварійних бригад по дотриманню правил безпеки по роботі на ліквідації заторів та інших аварійних роботах
  • Визначені можливі аварійно небезпечні ділянки дамб, де проводиться постійне спостереження.
  • Відновлено моніторинг місць льодивих заторів.

    Для забезпечення взаємодії з організаціями, діяльність яких пов’язана з пропуском паводку рекомендовано :

  • Привести в підвищену готовність відомчі, сільські та селищні аварійні бригади та техніку для залучення до аварійних робіт.
  • Водогосподарськім будівельним організаціям, для запобігання можливого затоплення, рекомендовано підготуватись до виведення із заплав та міждамбового простору будівельної техніки та механізмів.
  • Шляховикам зосередити увагу на ділянках, де за рахунок інтенсивного поверхневого стоку в гірських районах можливі селеві виноси ґрунту на автодороги, підготувати автодорожню техніку для вчасного їх розбирання.
  • “Закарпатобленерго” максимально можливо, самоплинно звільнити необхідний об’єм Вільшанського водосховища Теребля-Рікської ГЕС для можливості акумуляції надлишкового паводкового стоку з метою запобігання затоплення с.Руське Поле Тячівського району.

    361 переглядів