ІНФОРМАЦІЯ про наслідки проходження високого паводку на річках Закарпатської області

Після проходження, в період з 26 грудня 2009 року по 4 січня 2010 року, трьох хвиль паводку і спаду рівнів води було здійснено комісійне обстеження водогосподарських захисних споруд з участю представників Закарпатського облводгоспу, Державного підприємства “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”, Виноградівського та Тячівського міжрайонних управлінь водного господарства, заступників голів Тячівської та Рахівської райдержадміністрацій. Для оцінки стану споруд були залучені спеціалісти інституту “Львівдіпроводгосп”.

Комісією відзначено, що при проходженні високих паводків гідротехнічні споруди в цілому забезпечили захист територій. Про розвиток паводку своєчасно були оповіщені органи місцевої влади. На недостатньо захищених ділянках (с.Вільхівка Іршавського району) та відводу місцевого стоку (с.Бедевля Тячівського району, , с.Великі Комяти Виноградівського району) були задіяні пересувні насосні станції Ужгородського, Виноградівського та Тячівського міжрайонних управлінь водного господарства.

Надійно спрацювали польдерні меліоративні системи в низинній частині Ужгородського, Берегівського, Виноградівського та Мукачівського районів. В роботу задіяно 14 насосних станцій, якими станом на 6 січня 2010 року перекачано 9,4 млн. м3 води. Протипаводковими водосховищами Системи “Чорний Мочар” за акумульовано 17 млн. м3 паводкових вод. Тим самим недопущено затоплення 11 тис. га сільськогосподарських угідь. Для підтримки безпечних рівнів води в меліоративних каналах виконується регулювання шлюзами. У відповідності до Міжурядових Угод та регламентів співробітництва були скоординовані дії водогосподарських організацій Угорщини, Словаччини і Румунії.

Комісією було обстежено дві ділянки пошкоджених берегоукріплень водозахисних дамб, а саме на р.Теребля в с. Вонігово та р.Тересва с.Вільхівці Тячівського району. Було констатовано, що дамби побудовані у 80-х роках минулого століття незважаючи на пошкодження виконали свою захисну функцію і потребують відновлення та реконструкції. Зазначені об’єкти входять до переліку Програми комплексного протипаводкового захисту . По р.Теребля в стадії розробки – техніко-економічне обґрунтування, а по с.Вільхівці Тячівського району розроблено робочий проект. Ці об’єкти будуть запропоновані до плану 2010 року.

Комісією також обстежено зсув грунту на українсько-румунській прикордонній ділянці р.Тиса в с.Біла Церква Рахівського району. За попереднім заключенням інституту “Львівдіпроводгосп” зсув спровоковано організацією поверхневого стоку та скиду господарсько-побутових стоків із забудованої території в район зсуву, рух важкої техніки безпосередньо по зсувному масиву (контрольно-слідова смуга). По заключенню комісії ці роботи відносяться до протизсувних заходів. Комісією рекомендовано ініціювати звернення районних комісій ТЕБ та НС щодо визначення джерела фінансування для виконання проектно-вишукувальних та будівельних робіт.

Станом на 6 січня 2010 року на річках області спостерігається спад рівнів води. Здійснюються протипаводкові роботи – відкачка паводкових вод, спостереження за станом захисних дамб на річках Тиса та Латориця в районі м.Чоп де зберігаються І та ІІІ ступені протипаводкового захисту відповідно.

Інформаційний відділ

Закарпатського облводгоспу

354 переглядів