Інформація про водогосподарську ситуацію на річках Закарпатської області з 01 по 03 січня 2010 р.

За період з 01 по 03 січня 2010 року на р.Тиса відбулося формування невисокої паводкової хвилі за рахунок надходження паводкових вод румунських притоків Іза та Вишеу з відповідним підвищеннями рівнів на 1,0 – 2,0м.

Максимальні рівні цього підвищення вже пройшли м.Тячів, Хуст та смт. Вилок.української частини басейну р.Тиса та за інформацією Верхне-Тисайського управління водного господарства м.Тисабеч, м.Тивадар та Вашарошнамень угорської частини басейну з досягненням І ступеню протипаводкового захисту – підняття води до рівня корінних берегів.

На р.Тур, Самош та Красна та на магістральних каналах осушної системи Берег Угорщини відбулося формування та проходження паводку І та ІІ ступеню захисту – вода в корінних берегах та початковий вихід води на заплави. Відповідно до Порядку україно-угорського співробітництва по захисту від шкідливої дії вод проводилось взаємне інформування та узгодження дій по забезпеченню безаварійного пропуску паводку на р.Тиса та Берегівській осушній системі.

03 грудня на р.Тиса – м.Чоп відбувається добігання паводкової хвилі з підвищенням рівня за добу на 95см, вихід води на заплаву. Очікуваний максимальний рівень р.Тиса-м.Чоп буде досягнуто в другій половині доби 3 січня та становитиме 1105-1135см над нулем поста досягнення ІІ ступеню захисту – вихід води на заплаву у міждамбовий простір. На р.Латориця – м.Чоп завершується формування максимального рівня досягнення ІІІ ступеню захисту – вода на заплаві утримується у міждамбовому просторі .

На решті річок продовжиться зниження рівнів води, в зв’язку з морозами відновляться льодові явища.

Оглядачами гідротехнічних споруд проводиться постійне спостереження за водозахисними дамбами що перебуватимуть у тривалому підпорі .

В зв’язку з підпором з боку Тиси та Латориці припинено самоплинний скид паводкового стоку Берегівської та Латорицької осушних систем, закриті шлюзи каналів у водозахисних дамбах .

Насосні станції Брегівської та Латорицької осушних систем проводять перекачку поверхневогопаводкового стоку. Працювало 8 насосних станцій Латорицької осушної системи та 4 насосні станції Берегівської осушної системи. Перекачано за паводковий період 6 794 900 м3 , за добу 1 045 500м? поводкового стоку.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків, проводиться акумуляція та регуляція паводкового стоку. За акумульовано 17,5 млн.м3 паводкових вод, Запас рівнів для акумуляції становить 2 м до НПГ. Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних безпечних рівнів води.

Паводкова ситуація контролюється службами Закарпатського облводгоспу. Всі служби облводгоспу та підвідомчих управлінь експлуатації працюють відповідно до Положення про роботу в період паводків, для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

На даний час надзвичайні та небезпечні ситуації на гідротехнічних спорудах та насосних станціях відсутні.

Даний високий паводок та перезволоження грунту за рахунок сильних дощів відновив зсувні процеси та берегову ерозію.

В с.Біла Церква Рахівського району в ніч на 1 січня відбувся небезпечний зсув грунту (шириною 40 м, глибиною 15, висота 8 м. 2 січня тут працювала районна комісія ТЕБ та НС з участю заступника голови Рахівської райдержадміністрації, головного інженера Тячівського міжрайонного управління водного господарства, представники МНС району. Люди чиї помешкання під загрозою відселені. На 04 січня для визначення технічного рішення по даному об’єкту у терміновому порядку викликано спеціалістів інституту “Львівдіпроводгосп” та геологів.

Начальник відділу протипаводкового захисту Т.Н.Мирочник

361 переглядів