Аналіз пропуску високого сніго-дощового паводку на річках Закарпатської області в період з 25 по 29 грудня 2009 року

Аналіз пропуску високого сніго-дощового паводку на річках Закарпатської області

в період з 25 по 29 грудня 2009 року.

1.Розвиток гідромеорологічної ситуації

За рахунок відлиги, сніготанення та сильних дощів, сума опадів за 24-26 грудня склала в окремих пункта понад місячну норму (з врахуванням снігозапасів до 15-20 мм)

до 103 мм- Боржава-Довге,

до 151 мм Тересва-Усть-Чорна,

до 145 мм по бассейну р.Латориці,

до 90 мм Уж-Зарічево

відбувся значний швидкоплинний підйом рівнів на річках області з досягненням ІІ-ІІІ ступенів захисту – вихід води на заплави, підтоплення заплавних автодоріг та сільгоспугідь на незахищених ділянках, про що у відповідності до штормових попереджень та даних АІВС ТИСА було завчасно 23 грудня повідомлено всі водогосподарські організації облдержадміністрацію, Головне управління МНС, Кризовий Центр Держводгоспу , районні, сільські та селищні ради.

Загальна амплітуда за паводок склала

по р. Боржаві – до 4 м (с.Шаланки, В.Ремети)

по р.Уж – до 3 м (Ужгород)

по р.Латориця – до 4, 62 м. (Чоп)

по р.Тисі у смт.Вилок – до 5,7 м , у м. Чоп – до 7, 45 м.

На 29 грудня на притоках та р.Тисі ділянці Тячів- Вилок продовжувалося зниження рівнів води до -2,8 м (Тиса -Вилок).

На р.Латориця-м.Чоп відбулось формування максимального рівня 28.12.2009р на 1200 з досягненням 704 см – ІІІ ступень захисту що нижче історичного на 46 см (750см). Амплітуда підйому 462см. На сьогодні на 8.00 рівень р.685(-17) см. за добу.

На р.Тиса-м.Чоп, о 3 год ночі 29 грудня пройшов максимальний рівень 1100см – І ступень ППЗ захисту, що нижче історичного на 228 см (1328см). Амплітуда підйому 745 см.

На 30 грудня за прогнозом Гідрометцентру очікується хмарна погода, часом невеликий сніг, вдень на рівнині дощ з мокрим снігом, в горах місцями сніг та сніг. Місцями: налипання мокрого снігу, ожеледь, ожеледиця. Вітер південно-західний 7-12 м/с. Температура повітря вночі 0-5° морозу, вдень 0-5° тепла, в горах місцями вночі 6-11°, вдень 0-5° морозу.

2.Інформація про вжиті протипаводкові заходи

Паводок 25-28 грудня оцінюється як високий.

Протипаводкові споруди забезпечують надійний захист територій та населених пунктів області. Локальні підтоплення виникли у місцях де водозахисні споруди відсутні, несправні системи водовідведення, захаращені водовідвідні канави та кювети у межах населених пунктів, відсутне вертикальне планування територій.

На протязі 26 – 27 грудня водогосподарські організації області проводили організацію та виконання протипаводкових заходів спільно з підрозділами МНС та аварійними бригадами місцевих рад, приймали участь у роботі районних комісій ТЕБ та НС. Всього задіяні 196 чоловік, 33 одиниць водогосподарської спецтехніки, 4 одиниці мобільного насосно силового обладнання , а саме:

1.Локалізація переливів лівобережної дамби р.Боржава с.Вільхівка та с.Боржавське пітоплень сільгоспугідь Іршавського та Виноградівського районів в районі сел. Вільхівка, Гребля, Сільце, Заріччя, В.Комяти, Завадка та дворогосподарств с.Вільхівка , задіяно сили та засоби Ужгородського, Мукачівського, Берегівського та Виноградівського МУВГ, ЗАТ Винорградівська ПМК-78, а саме 106 чол. аваріних бригад на укладці мішків з піском, 14 одиниць спецтехніки, проведено доставку, монтаж, запуск та відкачку доставленими пересувними насосними станціями із зони підтоплення 10800 м3 паводкової води.

2.Ліквідація наслідків підтоплення дворогосподарства сіл Бедевля, Буштино, Теребря та Тарасівка Тячівського району силами Тячівського МУВГ здійснюється локалізація паводкових вод та їх відкачка пересувною насосною станціями та мотопомпами всього задіяні 53 працівника відомчих та сільських аварійних бригад, та 7 одиниць спеціальної будівельної техніки (КРАЗи, МАЗи, екскаватори), 1 пересувною насосною станцією за ніч відкачано 8900 м3 паводкових вод.

3.Ліквідація наслідків підтоплення в смт. Кольчино Мукачівського району працювало аварійна бригада Мукачівського МУВГ та селищної ради 12 чоловік, 3 одиниці водогосподарської спецтехніки, 1 мотопомпа. Проводилась розчистка придорожніх кюветів для спуску води та відкачка води із підвалів. 28 грудня проводилася відкачка та прочиска колодязів.

4.Локалізація та ліквідація наслідків підтоплення вул..Духновича м.Перечин силами аварійної бригади Ужгородського МУВГ та технікою підприємства КОВАТЕХБУД проведено заходи по відводводу паводкових вод. На аварійних роботах занято 10 чол. аварійних бригад 4 одиниці техніки.

5.Для попередження підтоплення на розчистці водотоків у с.Зарічево Перечинського, с.Вовкове та Гайдош Ужгородського району задіяна відомча аварійні бригади Ужгородського МУВГ у кількості 15 чоловік та 5 одиниць техніки.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків, проводиться акумуляція та регуляція паводкового стоку. Водовипуски закриті. За акумульовано 17,5 млн.м3 паводкових вод, Запас рівнів для акумуляції становить 2 м до НПГ. Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних безпечних рівнів води.

Оглядачами гідротехнічних споруд проводиться постійне спостереження за водозахисними дамбами що перебуватимуть у тривалому підпорі .

В зв’язку з підпором з боку Тиси та Латориці припинено самоплинний скид паводкового стоку Берегівської та Латорицької осушних систем, закриті шлюзи каналів у водозахисних дамбах .

8 насосних станції Брегівської та Латорицької осушних систем проводять перекачку поверхневого стоку. Працювали НС 2,3,4,5,22, Латорицької осушної системи та №13, 26 та 15 Берегівської осушної системи. Перекачано за паводковий період 2 680 700 м3 .

Узгоджені дії з водогосподарськими службами Угорщини по забезпеченню безаварійного пропуску паводку на р.Тиса та Берегівській осушній системі.

Паводкова ситуація контролюється службами Закарпатського облводгоспу. Всі служби облводгоспу та підвідомчих управлінь експлуатації працюють відповідно до Положення про роботу в період паводків, для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

На даний час надзвичайні та небезпечні ситуації на гідротехнічних спорудах та насосних станціях відсутні.

606 переглядів